Съветът на ЕС одобри на подпис пакет за 18 милиарда евро за подпомагане на Украйна през 2023

OFFNews 10 декември 2022 в 18:42 2248 4

Зденек Станюра

Снимка Twitter / Zdenek Stanjura

Зденек Станюра

Съветът на Европейския съюз одобри законодателен пакет от помощи за Украйна на стойност 18 милиарда евро. Благодарение на новата формула, Киев ще има осигурена подкрепа за цялата 2023 година. 

Предложеният пакет беше приет от Съвета на подпис в събота и ще бъде внесен в Европейския парламент, за да бъде приет през следващата седмица, се казва в изявление на Съвета.

„Украйна може да разчита на Европейския съюз. Ние ще продължим да предоставяме на Украйна подкрепа, включително финансова, толкова дълго, колкото е необходимо. Приетите днес регламенти означават, че Украйна може да разчита на редовна финансова помощ от ЕС през цялата 2023 г., заяви чешкият финансов министър Збинек Станюура, чиято страна в момента е е начело на шестмесечното председателство на Съвета на ЕС.

Според комюникето, публикувано на сайта на Съвета, „пакетът предвижда структурно решение за финансова подкрепа на Украйна през 2023 г.“ . Сумата, която ще бъде отпусната на Киев през следващата година, ще бъде 18 млрд. евро, като заемите ще бъдат с 10-годишен гратисен период.

„Държавите членки ще покрият по-голямата част от разходите за лихви чрез външни целеви приходи. Гаранциите по заемите ще бъдат предоставени или от бюджета на ЕС, или от държавите членки“, се казва в изявлението.

Целта на пакета е да предостави краткосрочна финансова помощ за финансиране на най-неотложните нужди на Украйна, реконструкция на критична инфраструктура и първоначална подкрепа за устойчиво следвоенно възстановяване в подкрепа на Киев по пътя му към европейска интеграция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

3

Mateevk

10.12 2022 в 23:40

Не, важното е да скършим Путин веднъж завинаги. Ей това е важното!

210

1

Merc

10.12 2022 в 19:37

Слава Украини !

Слава нации !

И пиз##ц Росийской федерации ....

 
X

Да помогнем на украинските деца!