Саудитска Арабия спря полетите до Торонто

OFFNews 07 август 2018 в 14:26 3195 1

Снимка ЕПА

Самар Бадауи, чийто брат излежава 10-годишна присъда, бе арестувана миналата седмица.

Държавната авиокомпания на Саудитска Арабия спря директните си полети до Торонто, след като Канада призова за освобождаването на активистите за гражданско общество и права на жените.

Вчера близкоизточната държава замрази търговията си и експулсира канадския посланик заради "намеса" във вътрешните работи на страната.

Канада отговори, като заяви, че "ще продължи да защитава човешките права".

Рияд замрази отношенията си с Канада, след като миналия четвъртък канадският външен министър Кристия Фрийланд писа в Туитър, че Канада е "много разтревожена" от ареста от саудитските власти на Самар Бадауи, сестрата на хвърления в затвора саудитски блогър Раиф Бадауи. Блогърът беше изпратен зад решетките заедно с известната активистка Насима ал Сада.

"Никога няма да се поколебаем да насърчаваме тези ценности и вярваме, че този диалог е критично важен за международната дипломация", заяви Фрийланд. От Саудитска Арабия отговориха, че позицията на Канада е основана на "подвеждаща информация". Освен това правата на арестуваните били гарантирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

07.08 2018 в 15:45

Англичаните направиха Саудитска Арабия член на Съвета по човешките права на ООН. Сега би било най-логично да защитят протежетата си и също да спрат полетите до Отава в знак на солидарност.
 
X

Подкастът на OFFNews