Саудитска Арабия премахна екзекуцията на непълнолетни

OFFNews 27 април 2020 в 21:54 4128 1

Принц Мохамед Бин Салман

Саудитска Арабия вече няма да прилага екзекуцията като форма на наказание върху непълнолетни, се посочва в изявление на подкрепената от държавата Комисия по правата на човека, като се цитира указ на крал Салман. 

Всеки, навършил пълнолетие, вече няма да бъде екзекутиран, а ще получава присъда затвор, но не по-дълъг от 10 г., пише Ройтерс.

Преди дни Саудитска Арабия забрани бичуването като наказание. Вместо това извършителят на престъпление ще бъде глобяван или лишаван от свобода. 

Страната е под постоянно международно наблюдение за спазване на човешките права, след като виден журналист и писател беше убит през 2018 г. в Турция от агенти на принца. Саудитска Арабия е един от най-големите палачи в света след Иран и Китай, се казва в последния годишен доклад на "Amnesty International".

В него се посочва, че кралството е екзекутирало 184 души през 2019 г., като най-малко един от тях е бил непълнолетен. 

Смъртното наказание за престъпления, извършени от хора на възраст под 18 г., противоречи на Конвенцията на САЩ за правата на детето, която Саудитска Арабия е ратифицирала.

Престолонаследникът принц Мохамед Бин Салман започна серия от социални и икономически реформи, но в същото време се смята, че стои зад акции срещу либерали, активисти за правата на жените, писателите и духовниците.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12032

1

Киро Горския

27.04 2020 в 22:25

Уау, огромен напредък! Судитска арабия смело крачи напред към 18ти век!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика