Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сътрудничка на Орбан го обвини в нацизъм и го напусна

OFFNews 27 юли 2022 в 11:50 2876 1

Орбан

Снимка БТА

Виктор Орбан

Дългогодишна сътрудничка и съветник на унгарския премиер Виктор Орбан подаде оставка, като заяви, че думите на Орбан за неприемливостта на смесването на европейци с други раси са "чиста нацистка реч".

"Не разбирам как не сте забелязали, че речта, която произнесохте, беше чисто нацистка, достойна за Йозеф Гьобелс" - така според унгарския новинарски сайт hvg.hu, цитиран от Би Би Си, Жужа Хегедус обяснява постъпката си в писмото за оставка до Орбан.

Жужа Хегедус познава Орбан от 20 г., а унгарският министър-председател е известен с антиимигрантските си възгледи, но съботните му забележки за смесването на расите изглеждат твърде скандални дори за дългогодишната му сътрудничка.

Орбан говори за расата в Западна Румъния, регион, населен с маджари. Той заяви, че европейските народи могат и искат да се смесват помежду си, но не трябва да се смесват с неевропейци.

"Искаме да се смесваме помежду си, но не искаме да се превърнем в смесени народи", каза министър-председателят.

Международният комитет на оцелелите от Аушвиц нарече речта на Орбан "глупава и опасна", водеща унгарска еврейска организация също осъди изявлението.

Виктор Орбан отговори на сътрудничката си, че напразно го подозира в "нацизъм".

"Знаете по-добре от всеки друг, че моето правителство в Унгария има политика на нулева толерантност както към антисемитизма, така и към расизма", пише той в отговор на Жужа Хегедус.

Говорителят на Орбан Золтан Ковач заяви, че пресата е създала скандал около "няколко остри реплики за имиграцията и асимилацията", като е пренебрегнала основните моменти в речта.

В събота Виктор Орбан говори, наред с други неща, за войната в Украйна и заяви, че западната подкрепа за Украйна не помага, че санкциите срещу Русия не дават резултат и че мирът трябва да бъде постигнат по-скоро рано, отколкото късно.

Доскоро Виктор Орбан поддържаше сравнително добри отношения с Москва, въпреки че през последните 8 г. Унгария последователно гласуваше за санкциите на ЕС срещу Русия. От друга страна, именно Унгария на Орбан тази пролет се противопостави категорично на предложението на съюзниците от ЕС да се наложи ембарго върху руския петрол, коментира Би Би Си.

Според нейния кореспондент в Унгария Ник Торп оставката на Жужа Хегедус едва ли ще предизвика сътресения в унгарската политика: дисциплината в партията на Орбан "Фидес" е сериозна и тази оставка е почти уникална.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!