САЩ затяга безвизовия режим заради "Ислямска държава"

OFFNews 07 август 2015 в 12:41 4003 6

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ въвежда по-строги мерки за безвизово пътуване заради заплахата от ислямисти, пише "Ню Йорк Таймс".

Според администрацията на Барак Обама голям брой граждани от европейски страни са се присъединили към "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, където с били обучени, и е възможно те да използват придобитите знания, за да атакуват Съединените щати или пътуващите в тази посока полети.

Промените засягат 38 държави, чиито граждани могат да пребивават в Щатите без виза до 90 дни. Страните ще трябва да допуснат повече американски маршали на полетите до САЩ. Също така ще трябва да бъдат използвани паспорти с биометрични данни като пръстови отпечатъци и вградена в чип снимка на притежателя. Малък процент от посетилите Америка през миналата година са ималите такъв вид паспорти. От попадащите в безвизовия режим държави се изисква да обменят информация със Щатите чрез автоматизирана система за следене на  движението на пътници и изгубени паспорти.

През септември миналата година Съвета за сигурност на ООН прие резолюция, която предполага, че страните трябва да обменят информация с цел по-лесно залавяне на терористи. Американското разузнаване съумява да проследи бойците, но според мнозина другите страни трябва да свършат повече работа по въпроса.

Според информация на САЩ поне 18 000 бойци от цял свят са се отправили към Сирия от началото на конфликта през 2011 г. Сред тях са 3000 европейци, от които 500 са се завърнали на Стария континент. 

  

 




 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови