САЩ затяга безвизовия режим заради "Ислямска държава"

OFFNews Последна промяна на 07 август 2015 в 12:41 3443 6

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ въвежда по-строги мерки за безвизово пътуване заради заплахата от ислямисти, пише "Ню Йорк Таймс".

Според администрацията на Барак Обама голям брой граждани от европейски страни са се присъединили към "Ислямска държава" в Сирия и Ирак, където с били обучени, и е възможно те да използват придобитите знания, за да атакуват Съединените щати или пътуващите в тази посока полети.

Промените засягат 38 държави, чиито граждани могат да пребивават в Щатите без виза до 90 дни. Страните ще трябва да допуснат повече американски маршали на полетите до САЩ. Също така ще трябва да бъдат използвани паспорти с биометрични данни като пръстови отпечатъци и вградена в чип снимка на притежателя. Малък процент от посетилите Америка през миналата година са ималите такъв вид паспорти. От попадащите в безвизовия режим държави се изисква да обменят информация със Щатите чрез автоматизирана система за следене на  движението на пътници и изгубени паспорти.

През септември миналата година Съвета за сигурност на ООН прие резолюция, която предполага, че страните трябва да обменят информация с цел по-лесно залавяне на терористи. Американското разузнаване съумява да проследи бойците, но според мнозина другите страни трябва да свършат повече работа по въпроса.

Според информация на САЩ поне 18 000 бойци от цял свят са се отправили към Сирия от началото на конфликта през 2011 г. Сред тях са 3000 европейци, от които 500 са се завърнали на Стария континент. 

  

 
 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2015 в 16:53

Ислямската революция в Иран е точно по това време приятелче тя е и основен стимул за това което става в Афганистан. От 40 000 армия на талибаните само 5 000 обаче са афганистанци , другите основно са пакистанци и саудити , както и самия БинЛаден , ама вземи прочети малко ! . И да , това намекнах . Че заради икономически интереси на гиганти и борбите между тях местното население е манипулирано ту от едната ту от другата страна , какво не разбра ? И да ако последваме малко повече логиката , е ФАКТ , че ако не съществувахме нямаше да има конфликти .
Обаче друг ФАКТ е , че заради фанатизирани идиоти като теб ,хората все още сме на примитивно ниво на мислене . От това елементарно на мислене на консуматорите ( ти си типичен представител ) се възползват тези дето пък нямат никаква граница в извратените си идеи и амбиции . Те гледат от високо и това човешки животи , било те цивилни или военни , не означават нищо . Четох какво си писал под темата за атомната бомба , там впрочем изпъкна като цирей на немски задник ...

07.08 2015 в 15:56

Виктиме,

Ако следваме твоята логика ще излезне, че ислямизмът е възникнал заради нахлуването на СССР в Афганистан. Ако пък я следваме още по-далеч ще излезне, че за всичко е виновен Господ като е казал "Да бъде светлина!" :D

Фактите са, че ислямизъм има още доста преди това - ислямската революция в Иран е именно това. Терористични актове с отвличане на самолети на ислямистка база - дори преди това.

Друг безспорен факт е, че сигурността се затегна веднага след атаките на 11 септември. Дотогава, както писах вече, Америка не беше отваряла никакви войни в Близкия Изток както твърдиш в постинга си. Така че няма смисъл да търсиш под вола теле. Няма да го намериш!

07.08 2015 в 13:57

То нямаше ислямисти , преди комунистите и янките да се сдърпат за контрола над Персийския залив . Комунетата им забраниха религията със сила , а американците се втурнаха да ги освобождават ( не народа ами нефтените находища ) от руско влияние , като финансираха и на практика създадоха радикални ислямисти ,
"In response to the Soviet occupation of Afghanistan, the Carter administration and Reagan administration in the U.S. began arming the Mujahideen, thanks in large part to the efforts of Charlie Wilson and CIA officer Gust Avrakotos. Early reports estimated that $6–20 billion had been spent by the U.S. and Saudi Arabia[76"> but more recent reports state that the U.S. and Saudi Arabia provided as much as up to $40 billion[77">[78">[79"> in cash and weapons, which included over two thousand FIM-92 Stinger surface-to-air missiles, for building up Islamic groups against the Soviet Union. "

те сега правят същото и срещу другия диктатор Асад , Ц Р У открито въоръжаваха и обучаваха борци срещу режима , сега не можеш да разбереш кои са бунтовници , кои са от ислямска държава .
Ти остави това , ами тези във Либия във Египед , и там имаше борци за свобода , сега всичките са се втурнали да взривяват Европа .
Аз ми е ясно , че си плиткоумен, ти си го доказал със множеството си монументално тъпи постове , ама опитай се да помислиш ей тей малко .....

07.08 2015 в 13:27

Те за спящи клетки не са ли чували? България е раят за терористи влизат срещу 200 евро след обаждане на познат на Тиквата. Знам, че ни обичат и не биха ни навредили, защото сме коректен партньор.

07.08 2015 в 13:14

Умнико, Америка беше обект на терористични атаки и въведоха стриктен контрол още преди да отворят каквито и да било войни в Близкия Изток. С изключение на тази за натирянето на оня мустакат дебил в началото на 90-те. И ако на тебе са ти бъркали по дупките на някое летище след 11 септември, се сърди на ония ненормалници с чалмите, а не на американците. И какви свободи са ти отнели? Да си носиш шишето с шльокавицата в ръчния багаж ли?

07.08 2015 в 12:50

Колко неочаквано , заради техните войни се напълни Европа с бежанци , сега заради бежанците , те трябва да затягат следенето и проверяването на полетите . Точно както след единадесети септември , когато на летищата почнаха да бъркат по дупките даже и на бебетата .
Накарай хората да се страхуват от нещо , те после сами ще си дадат свободата , само за да бъдат пазени .....