САЩ започват обучението на украинските военни за работа с ''Пейтриът'' още другата седмица

OFFNews 10 януари 2023 в 19:18 3001 2

Снимка Getty Images

САЩ обяви изпращането на батареи "Пейтриът" за Украйна по време на посещението на Володимир Зеленски във Вашингтон през декември.

Украинските части са готови да започнат обучение по ракетната система „Пейтриът“ в Съединените щати още през следващата седмица, съобщи CNN с цитиране на „двама американски служители, запознати с темата“.

Програмата за обучение на украинските военнослужещи, които ще обслужват системите за ПВО, ще се проведе във Форт Сил в Оклахома, където САЩ провеждат обучението на собствения си персонал за работа и поддръжка на модерната система за противовъздушна отбрана. Форт Сил е едно от четирите основни места за обучение на армията и седалище на полевата артилерийска школа на службата, която обучава военнослужещи повече от век. Пентагонът обяви, че през обучение ще минат 90-100 украински военнослужещи.

Очаква се обучението на украинците по сложната система да отнеме „няколко месеца“, заяви Лора Купър, заместник-помощник-министър на отбраната за Русия, Украйна и Евразия.

Ден по-рано прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър каза, че САЩ разглеждат различни варианти за провеждане на обучение за ракетните системи „Пейтриът“, „за да включат потенциално обучение тук, в САЩ, в чужбина или комбинация от двете“. „Политико“ съобщи през декември , че едно базирано в САЩ обучение вероятно ще се проведе във Форт Сил.

САЩ обявиха, че изпращат на Украйна ракетната система „Пейтриът“ в края на декември, когато президентът на страната Володимир Зеленски посети Вашингтон и се срещна с президента Джо Байдън. Батареи „Пейтриът“ Украйна ще получи и от Германия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

805

2

Fear

11.01 2023 в 09:01

Бъркаш.
Те рашистите вече са ги унищожили, с все операторите и инструкторите, още на американска земя... :D :D :D

345

1

Джендо Джедев

10.01 2023 в 20:03

Няма смисъл, рашките ще унищожат 30 от 8 доставени. :D Както направиха и с HIMARS. :D А пък поздравителната картичка за Нова Година в Макеевка беше пратена не с HIMARS, а с пощенски гълъб. ;)
 
X

Да помогнем на украинските деца!