САЩ за Северна Корея: Президентът Тръмп е готов да сложи край на тази война. Няма да нахлуваме и да сваляме режима

OFFNews 01 февруари 2019 в 12:42 1321 0

Снимка Държавен департамент на САЩ

Американският специален пратеник за Северна Корея Стивън Бигън представи списък с искания към Северна Корея във връзка с денуклеаризацията, предаде БТА.

Исканията биха могли да ядосат Пхенян в момент, в който американският президент Доналд Тръмп уверява, че са определени датата и мястото за втора среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун и хвали невероятния напредък в отношенията му с Пхенян.

В реч в Станфордския университет в Пало Алто в Калифорния Стивън Бигън призова Пхенян да декларира всичките си ядрени и ракетни програми и каза, че Вашингтон има резервен вариант, ако дипломатическият процес се провали.

Бигън каза, че Вашингтон трябва да има експертен достъп и мониторингови механизми за ключови ядрени и ракетни обекти и накрая да "гарантира премахването или унищожаването на запасите от делящи се материали, използвани в ядрената дейност, оръжия, ракети, установки и други оръжия за масово поразяване", предаде Ройтерс. Пхенян от десетилетия отхвърля призивите да декларира оръжейните си програми.

Бигън каза също така, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун е обещал по време на визитата през октомври в Пхенян на американския държавен секретар Майк Помпейо, че Северна Корея ще демонтира и унищожи своите обекти за обогатяване на уран и на плутоний.

В речта си в Станфордския университет Бигън каза, че Вашингтон остава "трезв" относно шансовете за успех по отношение на Северна Корея, предаде Франс прес. "Ние трябва да подготвим План Б, ако дипломатическият процес се провали и ние го правим", каза Бигън. Той призна, че пътят, който трябва бъде извървян, е по-дълъг от изминатия от една година насам.
Говорейки за обещаното от Ким пред Помпейо през октомври, Бигън каза, че севернокорейският лидер е поел тези ангажименти в замяна на "съответни мерки" от страна на САЩ, предаде Франс прес.

"За какво става точно дума, ето това имам намерение да обсъдя с моя севернокорейски колега по време на предстоящата ни среща", каза Бигън. Той отива в неделя в Южна Корея, където ще проведе среща с представители на Южна и Северна Корея. С тях Бигън ще обсъди "бъдещите стъпки за постигането на нашата цел - окончателна и изцяло проверяема денуклеаризация на Северна Корея". За тези срещи Вашингтон няма да дойде с празни ръце, увери Бигън.

"Президентът Тръмп е готов да сложи край на тази война. Край! Ние няма да нахлуем в Северна Корея. Ние нямаме намерение да сваляме режима", каза Бигън, намеквайки, че на масата на преговорите има декларация за мир, предаде Франс прес. Бигън обаче подчерта, че изтеглянето на американски военни от Южна Корея не е сред опциите, които Вашингтон обмисля. Севернокорейците пък вече дадоха да се разбере, че са по-заинтересовани от вдигането на санкциите, докато САЩ обмислят това да се случи едва в края на дипломатическия процес. "Ще вдигнем санкциите едва когато денуклеаризацията приключи, но ние вече казахме: "Няма да направим нищо, докато вие не сте свършили всичко", каза Бигън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови