САЩ връщат дипломатите си в Украйна

OFFNews 25 април 2022 в 08:36 1339 0

Дипломатическият персонал на САЩ ще се завърне в Украйна през следващата седмица, съобщи Ройтерс, като се позовава на високопоставен служител на американската администрация.

Според данни на агенцията тези уверения са били дадени от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и министъра на отбраната Лойд Остин по време на разговорите с украинския президент Володимир Зеленски. Двамата американски представители пристигнаха в Киев в неделя.

Според Ройтерс на 25 април президентът на САЩ Джо Байдън официално ще номинира Бриджит Бринк за посланик на САЩ в Киев.

Франс Прес съобщи, че номинацията ще бъде обявена официално през следващите няколко дни. Сега Бринк ръководи дипломатическата мисия на САЩ в Словакия. Постът на посланик на САЩ в Киев е вакантен от май 2019 г., когато посланик Мари Йованович беше отзована във Вашингтон. Йованович беше назначена в Украйна през 2016 г. при Барак Обама. През май 2019 г. тя напусна поста си по лично настояване на тогавашния държавен глава Доналд Тръмп, който я обвини в нелоялност.

От посещението стана ясно още, че Вашингтон ще отпусне 713 млн. долара за допълнително военно финансиране на Украйна и още 15 европейски държави. Според съобщението над 322 млн. долара от тези средства ще бъдат предоставени на Украйна, а останалите ще бъдат разпределени между страните от Централна и Източна Европа, съобщи Нова тв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови