САЩ вече издават паспорти с пол Х - ни мъж, ни жена

Правозащитници разкриха, че първи с новия паспорт се е сдобил Дейна Зим - интерполов жител на Колорадо

OFFNews 28 октомври 2021 в 09:21 1959 3

Личност, която не се приема нито за мъж, нито за жена получи първия американски паспорт, на който полът е обозначен с „Х“.

От Държавния департамент заявиха, че се надяват да предлагат тази възможност в по-голям мащаб от следващата година. Говорителят Нед Прайс посочи, че това показва ангажимента на американското външно министерство за насърчаване свободата, достойнството и равенството на всички, в това число LGBTQI+ обществото.

Властите не обявиха кой е получил паспорта, но Си Би Ес и правозащитни организации посочиха, че документът е бил издаден на Дейна Зим - интерполов жител на Колорадо.

Според Си Би Ес човекът с небинарен пол се борил с правителството за подобно признание от 2015 г., припомня БНР.

Правозащитници заявиха, че това е победа за много американци, които искат да пътуват по света с автентичната си идентичност.

Признаването на небинарните хора в официални документи е стъпка, която администрацията на президента Джо Байдън приема за важна за признаване правата на американците, които са куиър (хора с нехетеросексуална ориентация – б.р.).

През юни Държавният департамент обяви, че се работи по прибавянето на трети пол в паспортите, но тогава обяви, че ще е необходимо време, тъй като това изисква подновяване на компютърните системи.

Паспорти с трети пол вече се издават от други държави като Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

3

Atan

30.10 2021 в 12:12

Утре може да измислят още "права" на някаква общност!
Може би на сатанистите, вампирите или масовите и серийни убийци. Защото либерастите смятат, че индивидът има само права, и то неограничени и несъобразени с интересите на обществото. Тоест, признават само права, но не и задължения в последното. А това е пагубно, защото руши морала и обществото.

2000

2

Atan

30.10 2021 в 12:07

Американците да си правят каквото искат, но откъде накъде ще ни налагат своите виждания, както и ЕС прави? Едно време налагаха комунистическата идеология и това се порицаваше. Защо сега ще ни налагат друга идеология? Това не е демокрация, а диктатура на силните над слабите страни и народи. Чист империализъм!