САЩ вдига с 50% митата за европейски самолети

OFFNews 15 февруари 2020 в 08:01 2821 0

От 18 март Вашингтон вдига митата на внасяните от ЕС самолети и други летателни средства от 10% до 15%, гласи съобщение на търговския представител на САЩ, цитирано от БГНЕС.

В него се казва също, че САЩ са все така открити за разрешаване на спора чрез преговори.

Търговските отношения между САЩ и ЕС се намират в не най-доброто им форма. САЩ, например, наложиха през първата половина на 2018 г. мита върху вноса на стоманената и алуминиева продукция - 25% и 10% съответно. ЕС въведе ответни мита.

През май 2018 г. Световната търговска организация (СТО) окончателно отсъди, че признава за незаконно субсидирането на „Еърбъс” от държави в ЕС, което ощетява американския концерн „Боинг”. Тогава ЕС съобщи, че е изпълнил решението на организацията по този спор, премахвайки оставащите субсидии или предприемайки стъпки за отстраняване на негативното им влияние. Но САЩ не се съгласиха, затова ЕС подаде иск за създаването на панел от арбитри на СТО за изясняване на този въпрос.

През октомври 2019 г. СТО разреши на САЩ да въведе мита спрямо годишния вноса от ЕС в обем на $7,5 млрд. Това решение бе част от делото за държавната подкрепа за авиостроителния концерн „Еърбъс”. На свой ред Еврокомисията заявяваше, че в паралелен случай, засягащ подкрепа за „Боинг”, ще представи в СТО иска да въведе контрамерки срещу американска продукция. Тогава се уточняваше, че ЕС е готов за търсене на мирно регулиране на въпроса.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    За и против Гей парада