САЩ убиха командир от Хизбула в Ирак

OFFNews 08 февруари 2024 в 08:07 1134 1

Багдад

Снимка БТА/АП

САЩ съобщиха, че са нанесли снощи удар на иракска територия, при който е бил убит командир от шиитската групировка "Катаиб Хизбула", съобщи БТА. 

Според изявление на Централното командване на американските въоръжени сили (СЕНТКОМ), поместено в социалната мрежа X, атаката е извършена в 21:30 ч. местно време (18:30 ч. по Гринуич) в отговор на нападенията срещу американски военнослужещи в региона. Допълва се, че убитият командир на влиятелната проиранска шиитска групировка е бил отговорен за непосредственото планиране и извършване на атаки срещу силите на САЩ в Близкия изток.

СЕНТКОМ посочи, че няма данни за цивилни жертви.

Според неназовани източници на Ройтерс убитият командир е Абу Бакир ас Саади, като ликвидирането му е станало чрез нанансянето на удар с дрон по автомобил в Източен Багдад. 

Един от източниците посочи, че са убити общо трима души, а атакуваното превозно средство е било на иракските Сили за народна мобилизация, от която са част и бойците на "Катаиб Хизбула".  също са част от Силите за народна мобилизация. През януари трима американски военнослужещи бяха убити при нападение с дрон на йорданско-сирийската граница, а тогава Пентагонът заяви, че атаката носи почерка на "Катаиб Хизбула".

Впоследствие групировката обяви, че прекратява военните си операции срещу силите на САЩ в региона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика