САЩ уби лидера на Ал Кайда на Арабския полуостров, обяви Тръмп

OFFNews 07 февруари 2020 в 11:36 2215 1

Съединените щати са убили лидера на Ал Кайда на Арабския полуостров, обяви президентът Доналд Тръмп, цитиран от Би Би Си и Ройтерс.

"Касим ар Рими, който ръководи организацията от 2015 г., беше убит в американска операция в Йемен", се казва в изявление на Белия дом.

Името на джихадисткия лидер е свързвано със серия нападения, засегнали западни интереси. По думите на Тръмп под негово ръководство са извършвани зверства срещу цивилно население в Йемен. Президентът твърди, че убитият Касим ар Рими се опитвал многократно да организира нападения срещу САЩ. 

Президентът на САЩ не уточни как е бил убит Ар Рими, но по непотвърдени сведения от Йемен това е станало при въздушен удар с дрон в Мариб.

Ал Кайда на Арабския полуостров (АКАП) сформирана през 2009 г. от две регионални звена на Ал Кайда - в Йемен и Саудитска Арабия. Целта на АКАП е да свали подкрепяните от САЩ правителства и да унищожи цялото западно влияние в региона, пише Би Би Си. САЩ смятат АКАП за едно от най-смъртоносните крила на Ал Кайда.

Слуховете за смъртта на Рими започнаха да се разпространяват в края на януари. В отговор на 2 февруари АКАП разпространи аудио послание с гласа на Рими, в което той казва, че АКАП стои зад стрелбата в американската военноморска база "Пенсакола" във Флорида, при която бяха убити трима американски моряци. Нападението бе извършено през декември, а записът е бил направен по-рано.

Изявлението на Белия дом потвърждава смъртта на Рими, но от него не става ясно кога е бил убит той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

07.02 2020 в 12:22

...държавен тероризъм в действие...насилието ражда насилие...ама откъде да ги знае тия работи празноглавеца с перчема...май сме орисани да ни управляват празноглавци и мошеници,или ние сме много тъпи и си заслужаваме всичко това...
 
X

Да помогнем на украинските деца!