САЩ трябва да спрат да ''насърчават войната'' в Украйна, заяви президентът на Бразилия

''САЩ трябва да започнат да говорят за мир, Европейският съюз трябва да започне да говори за мир''

OFFNews 15 април 2023 в 11:29 6339 20

Инасио Лула да Силва

Снимка Архив

Инасио Лула да Силва

САЩ трябва да спрат да "насърчават войната" в Украйна и "да започнат да говорят за мир", заяви бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва в събота в края на посещението си в Китай, съобщи Франс прес.

"САЩ трябва да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир, Европейският съюз трябва да започне да говори за мир", обяви Лула пред журналисти в Пекин, преди да отпътува за Обединените арабски емирства. По този начин международната общност ще може да "убеди" руския президент Владимир Путин и украинския му колега Володимир Зеленски, че "мирът е в интерес на целия свят", добави бразилският държавен глава, цитиран от БТА.

Лула, който се върна на власт през януари след два мандата в периода 2003-2010 г., направи двудневно посещение в Китай, за да укрепи икономическите връзки с основния си търговски партньор. Той също така се възползва от случая, за да заяви, че Бразилия се е "завърнала" на международната сцена и се надява да играе ролята на посредник в конфликта в Украйна.

Сега левият лидер ще трябва да балансира внимателно между САЩ, с които поддържа силни връзки, и Китай.

Пътуването му до Китай включваше предимно икономическа част в Шанхай и предимно политическа - в Пекин, където се срещна с президента Си Цзинпин. През февруари той беше на посещение във Вашингтон.

Лула заяви, че е убеден, че укрепването на връзките между Бразилия и Пекин няма да навреди на отношенията на страната му със САЩ.

За разлика от няколко западни сили, Китай и Бразилия никога не са налагали финансови санкции на Русия. И двете страни се опитват да се позиционират като посредници. Бразилският президент застъпва идеята за създаване на група от държави, чиято цел ще бъде да работи за мира в Украйна, и преди посещението си в Китай обеща, че тази група ще бъде създадена след завръщането му. След срещата си със Си обаче Лула не съобщи други подробности.

"Необходимо е търпение", за да се разговаря с Путин и Зеленски, подчерта левият бразилски президент. "Но преди всичко трябва да убедим страните, които доставят оръжия, които насърчават войната, да спрат".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

22

Деспин Митрев

15.04 2023 в 23:51

А за Русия нещо няма ли да каже?! Паляк :)

-240

21

редовно четящ

15.04 2023 в 20:48

Ляв лидер - повече не е необходимо разяснение. Най-долното ниво в политиката.

723

20

user4eto

15.04 2023 в 19:16

Айде още един зависим от руските пари (ама не рубли).
Всички тия дето предлагат преговори за мир, нито веднъж не са казали какви са техните предложения за постигането на мир.


345

19

Джендо Джедев

15.04 2023 в 18:05

"САЩ трябва да спрат да насърчават войната и да започнат да говорят за мир, Европейският съюз трябва да започне да говори за мир"

Ами те отдавна говорят за мир. Казаха си го хората - Рашка оставя на мира Украйна, изтегля си орките и готово. Ще има мир, при това - траен.

2073

18

Johnny B Goode

15.04 2023 в 17:15

Спирта, вие рашистите и датата като напишете лъжете.
Ама ти си сложи плюсчетата, да не си капо.

2550

17

alfakentavur

15.04 2023 в 17:09

Пак плещиш глупости и не отговаряш на въпросите. Като всяка рашистка подлога.

2550

15

alfakentavur

15.04 2023 в 16:43

Жалки рашистки тролчета. Ако бяхте в "любимия" ви СССРайх (а защо не сте там?) за такива коментира влизате в затвора за няколко години.
Тук се оплаквате от скриване на коментари.
Плюете Запада, а много искате от свободата на словото там.

Всичката ви е такава. Противоречия, очевидни лъжи, измислици и пропаганда.
Трябва рашизмът да се инкриминира и да ви видим тогава. Това ще стане някой ден със сигурност. Но вие отдавна ще сте се върнали да разнасяте каси с плодове и зеленчуци в кварталното магазинче.

Айде у лево!

2073

14

Johnny B Goode

15.04 2023 в 15:54

Няма да ти го скрият, може да си го ползваш да си сложиш дежурните 10 плюсчета.
Абе Спирита, тебе сигурно и майка ти не те е харесвала като си бил бебе. Оттам ли са ти тези комплекси?
 
X

Подкастът на OFFNews