САЩ: Свлачища, наводнения, загинали и бездомни хора оставя след себе си бурята Хенри

OFFNews 23 август 2021 в 10:11 2096 0

Снимка Getty Images

Свлачище, предизвикано от тропическата буря Хенри, остави повече от 120 хил. души без ток в най-малкия американски щат Рауд Айлънд, предава Би Би Си. Хенри - който отслабна от ураган до буря, достигайки щата - вилня с 95 км/ч.

На милиони хора в Лонг Айлънд и южната част на Нова Англия бе разпоредено да се подготвят за високи вълни, наводнения, повалени дървета и прекъсване на електрозахранването.

Наводнения на юг, в Тенеси, причиниха смъртта на най-малко 21 души. Десетки са изчезнали в Уейвърли при безпрецедентни дъждове. Придошлите води изкорениха дървета и разрушиха къщи. Стотици хора са без дом и спят в колите си. Пътища и мостове са разрушени. Хиляди хора в Хъмфрис, Тенеси са без ток.

Президентът Джо Байдън изрази "дълбоки съболезнования" на засегнатите и допълни, че властите са в готовност да помогнат там, където е необходимо. Той одобри помощ за щатите Роуд Айлънд, Кънектикът и Ню Йорк, които се очаква да бъдат засегнати тежко от бурята Хенри.

Стотици полети от Ню Йорк са отменени. Концерт в Сентрал парк в събота беше внезапно прекъснат заради "ужасното време". Смяташе се, че около 60 хил. души ще присъстват на събитието, с което трябваше да се отбележи завръщането на социалния живот след тежките пандемични ограничения. Изпълнители трябваше да са Брус Спрингстийн, Пати Смит, Пол Саймън и Бари Манилов. Участието им бе прекъснато, а на дошлите зрители бе разпоредено да си тръгнат през най-близките изходи.

Губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо каза, че е загрижен заради възможни наводнения в щата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!