Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

САЩ санкционират двама молдовски олигарси за връзки с Русия

OFFNews 27 октомври 2022 в 09:00 1075 0

Снимка Pixabay

САЩ наложиха санкции на двама молдовски олигарси и на други лица, свързани с корупция или предполагаемо сътрудничество с Русия заради подкопаване на демокрацията в страната, съобщиха Франс прес и Ройтерс.

Санкциите бяха обявена в момент, когато западните сили се опитват да засилят подкрепата си за Молдова на фона на опасения за разрастване на войната в съседна Украйна.

Съединените щати блокират всички американски активи и криминализират сделките с Илан Шор. Роденият в Израел бизнесмен стана политик в Молдова, откъдето избяга през 2019 г. Шор бе осъден заради кражба на 1 млрд. долара от молдовски банки през 2014 г., припомня Франс прес.

Министерството на финансите на САЩ заяви, че бизнесменът е работил с Русия за създаването на съюз преди миналогодишните избори, а по-късно е координирал действията си с Москва, за да попречи на опитите на Молдова да се присъедини към Европейския съюз.

В списъка е включен и бившият член на молдовския парламент Владимир Плахотнюк, който е манипулирал "ключови сфери от управлението, включително правоприлагащия, избирателния и съдебния сектор", се казва в изявление на американското финансово ведомство.

САЩ "насърчават търсенето на отговорност за системните опити за подкопаване на демократичните институции и изборите в Молдова", заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън. "САЩ ще продължат да търсят отговорност от онези, които заплашват демокрацията в чужбина", каза той в изявление.

Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на още 7 души, както и на 12 организации във връзка с предполагаеми руски опити за намеса в молдовската политика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!