САЩ с предупреждение към Турция за износа на химикали и микрочипове в Русия

OFFNews 04 февруари 2023 в 15:50 13605 1

Снимка Getty Images

Съединените щати предупредиха Турция през последните дни за износа към Русия на химикали, микрочипове и други продукти, които може да бъдат използвани във военните усилия на Москва в Украйна и подчертаха, че това може да доведе до наказания за турските компании или банки, нарушаващи санкциите, предаде Ройтерс.

Браян Нелсън, високопоставен представител на американското финансово министерство по въпросите на санкциите, посети турски представители от правителството и частния сектор в четвъртък и петък, за да призове за по-добро сътрудничество за прекъсването на потока от такива стоки.

По време на срещите си Нелсън заяви, че значителен ръст в износа към Русия поставя турските компании в "особено уязвимо положение спрямо репутационни и санкционни рискове" или загуба на достъп до пазарите на Г7.

Те трябва да предприемат "допълнителни предпазни мерки, за да избегнат трансакции, свързани с потенциални трансфери на технологии с двойна употреба, които може да бъдат използвани от руските военно-индустриални комплекси", заяви той.

Нелсън отбеляза още, че руските олигарси продължат да купуват имоти и да закотвят яхтите си в Турция.

На срещите в Анкара и Истанбул Нелсън и водената от него делегация са обърнали внимание на износа на стойност десетки милиони долари към Русия, който е предизвикал безпокойства, според високопоставен американски представител, пожелал анонимност.

"Не е изненада, че Русия активно се опитва да се възползва от историческите икономически връзки, които има с Турция", посочи той. "Въпросът е какъв ще бъде турският отговор".

Членката на НАТО Анкара се противопоставя по принцип на широкомащабните санкции срещу Русия, но заявява, че те няма да бъдат заобикаляни в Турция, като настоява Западът да предостави каквото и да било доказателство за това.

Западните държави въведоха контрол върху износа и санкции след руската инвазия в Украйна преди близо година. Въпреки това каналите за доставки от Хонконг, Турция и други търговски центрове останаха отворени.

Позовавайки се на руски митнически данни, Ройтерс съобщи през декември, че през седемте месеца до 31 октомври в Русия са постъпили компютърни и други електронни компоненти на стойност най-малко 2,6 млрд. долара. От тях продукти на стойност най-малко 777 млн. долара са произведени от западни фирми, чиито чипове са открити в руски оръжейни системи.

(БТА)

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови