САЩ: Руски военни са екзекутирали украинци, поискали да се предадат в плен

OFFNews 28 април 2022 в 09:51 8126 3

Снимка MCNBC

Съединените щати разполагат с достоверна информация, че руски военни са екзекутирали украинци, които са искали да се предадат в плен в Донецка област, съобщи CNN с позоваване на специалния американски посланик по въпросите на международното правосъдие Бет Ван Шаак

„Сега имаме достоверна информация за това, че действаща в околностите на Донецк руска военна част е екзекутирала украинци, които са се опитвали да се предадат, вместо да ги плени. Ако това е истина, то това би било нарушаване на основния принцип на военните закони: забрана за произволна екзекуция на цивилни лица и воюващи, които са капитулирали, които са ранени или имат други форми на инвалидизация“ – се казва в изявлението на Бет Ван Шаак по време на среща в Съвета за сигурност на ООН, посветена на Украйна.

„Нашето просто послание към военното и политическото ръководство на Русия и към редовите лица е следното: светът гледа и на вас ще ви бъде потърсена отговорност“ – заявява още Бет Ван Шаак.

„Екзекуциите са част от нарастващия списък с военни престъпления, в които Русия е обвинена, като останалите включват нападение срещу цивилни, отвличане на деца, изтезания и изнасилвания. Русия съсредоточава усилията си в района на Донецк, след като силите й не успяха да превземат столицата Киев“ – пише по темата американското издание The Hill.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-5502

3

Разумен

28.04 2022 в 10:46

Ами публикувайте я тази информация, че нещо се съмнявам.

10298

1

AntiZ

28.04 2022 в 10:25

Така става, когато един плъх е притиснат до стената преди да умре. Хапе, готов на всичко! ПутКин го знае най-добре. Преживял го е. Сега обаче той е плъхът.
 
X

Да помогнем на украинските деца!