САЩ разширяват санкциите върху продажбата на полупроводникови чипове на Русия

OFFNews 12 юни 2024 в 11:33 1144 2

Полупроводникови чипове

Снимка Ройтерс

След полупроводниковите чипове САЩ готвят още санкции срещу Русия.

Правителството на САЩ планира да обяви днес санкции върху продажбата на полупроводникови чипове и други стоки за Русия, като целта е те да се насочат към трети продавачи в Китай, съобщи Ройтерс с позоваване на източници, запознати с плановете.

Тези стъпки са част от плана на администрацията на Джо Байдън да отговори на усилията на Русия да заобиколи западните санкции и да задуши военните й действия срещу Украйна.

Администрацията ще обяви, че разширява съществуващия контрол върху износа, така че да обхване и стоките с американска марка, а не само тези, които са произведени в САЩ, твърдят източниците. Тя ще идентифицира някои хонконгски фирми, които според нея доставят стоки за Москва.

Белият дом и Министерството на търговията не са коментирали все още промените, за които първо съобщи Блумбърг.

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви вчера, че Вашингтон ще обяви нови санкции и контрол на износа срещу Русия.

Новината идва в момент, когато президентът на САЩ Джо Байдън се готви да отпътува за среща на върха в Южна Италия с лидерите на държавите от Г-7. Един от основните приоритети на Г-7 е да увеличи подкрепата си за Украйна, която вече трета година се бори с руската инвазия, и да обезсили руската военна машина, изтъкна един от източниците.

Представители на САЩ изразяват все по-голямо разочарование от разрастващата се търговия на Китай с Русия, която според тях позволява на Москва да продължи да въоръжава армията си. Износът от Китай и други страни на металорежещи машини и друго оборудване ѝ помага да произвежда оръжия, които преди това е внасяла, твърдят още те.

По думите им необходими са промени, за да се разшири определението за американски стоки, които попадат в обхвата на контрола върху износа, като се има предвид, че Москва вече е насочила цялата си икономика към войната.

Далип Сингх, заместник-съветник на Белия дом по националната сигурност в областта на международната икономика, заяви пред Центъра за нова американска сигурност миналата седмица, че украинският президент Володимир Зеленски ще се срещне с лидерите на Г-7, за да подчертае тежкото положение, в което се намират украинската армия.

Вашингтон е готов да обяви нови санкции срещу финансови и небанкови институции, които са част от "технологични и стокови канали", снабдяващи руската армия.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    2

    демотиватор

    12.06 2024 в 11:46

    Г-н президент, мистър Байдън, имаше едно такова понятие- "Желязна Завеса".
    Спусни я, плийз!! (ジ) ✊

    2550

    1

    alfakentavur

    12.06 2024 в 11:43

    Пълен бойкот на всичко за и всичко от СССРайха!
     
    X

    Можеше ли да спасим убитата Силвия?