САЩ разсекретяват документи за произхода на COVID-19. Институт в Ухан е под подозрение

OFFNews 21 март 2023 в 10:32 5008 1

Снимка БТА / АР

Пандемията тръгна от Китай и Азия, а дискусиите днес са за това дали е избухнала по естествен път или след рабораторно изтичане.

Американското разузнаване ще разкрие информация за пандемията от коронавирус, която избухна през 2019/2020 година, обяви администрацията на Белия дом, цитирана от Ройтерс. Джо Байдън подписа в понеделник законопроект, който изисква разсекретяване на информация, свързана с произхода на коронавируса. Белият дом отбеляза, че може да се смята, че избухването на пандемията е свързано с Института по вирусология в Ухан.

„Трябва да стигнем до същината за произхода на COVID-19, за да гарантираме, че можем по-добре да предотвратим бъдещи пандемии. Моята администрация ще продължи прегледа на цялата класифицирана информация за произхода на COVID-19 , включително за потенциални връзки към Института по вирусология в Ухан“, се казва в изявление на Джо Байдън, цитирано от Белия дом.

„При прилагането на този законопроект моята администрация ще разсекрети и ще оповести възможно най-голямо количество информация в съответствие с моя конституционен мандат за защита срещу разкриване на информация, която може да навреди на националната сигурност“, се казва още в изявлението на президента.
Законопроектът, който Байдън задейства с подписа мина без съпротива през Сената и Камарата на представителите, преди да бъде изпратен в Белия дом. Текстът включва формулировка, че има основание да се смята, че пандемията от коронавирус е възникнала в лаборатория в Ухан . Затова американското разузнаване трябва да оповести „колкото е възможно повече информация“ за произхода на вируса и да я направи достъпна за обществеността. Първоначално обаче не беше ясно каква информация ще бъде публикувана и кога, уточнява Ройтерс.

Дебатът за произхода на коронавируса се съживи миналия месец, когато Wall Street Journal съобщи, че Министерството на енергетиката на САЩ обяви, че пандемията вероятно произлиза от изтичане на информация в китайска лаборатория, което Пекин категорично отрича.

Ройтерс припомня, че ФБР също стигна до извода, че вероятната причина за пандемията е лабораторно изтичане. Четири други американски агенции обаче все още смятат, че COVID-19 вероятно е резултат от естествено предаване, а две нямат категорично становище по въпроса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови