САЩ разкриха личността на новия лидер на Ислямска държава

OFFNews 30 януари 2020 в 17:34 2758 0

Снимка voanews.com

Представители на американските военни твърдят, че са разкрили самоличността на настоящия лидер на терористичната групировка Ислямска държава, който досега е бил известен с псевдонима Абу Ибрахим ал-Хашеми ал Кураши.

„Ислямска държава обяви избора на Кураши за новия халиф през октомври, няколко дни след гибелта на бившия водач Абу Бакр ал-Багдади в рамките на операцията на САЩ, но истинската му самоличност оставаше под въпрос. Сега САЩ с увереност считат, че под псевдонима Кураши се крие Хаджи Абдалла“, казва анонимен представител на военните, цитиран от VOA/Радио Гласът на Америка/.

Въпросният Абдалла е богослов, който се е издигнал в йерархията на предшественика на Ислямска държава – Ал Кайда, в Ирак и в крайна сметка е станал един от главните заместници на Багдади.

Според източници от американското разузнаване той е бил един от главните организатори на масовото изтребление на религиозното малцинство на йезидите. Освен това той е контролирал някои от глобалните операции на терористичната групировка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови