САЩ продават 84 изтребителя на Саудитска Арабия

OFFNews 30 декември 2011 в 10:46 1657 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

САЩ ще продадат 84 изстребителя F-15SA, произведени от Boeing на Саудитска Арабия, съобщи Ройтерс, цитирайки източник на Белия дом.

Сделката възлиза на близо $30 млрд. и предвижда и модернизирането на още 70 самолета. Договорката включва и доставка на боеприпаси, резервни части, осигуряване на обучение, поддръжка на самолетите и логистична помощ. Продажбата ще се отрази благоприятно на американската икономика, тъй като производството на самолетите ще поддържа 50 хил. работни места и ще осигури $3.5 млрд. годишни приходи в щатския бюджет. Сделката е част от 10-годишно споразумение между САЩ и Саудитска Арабия на стойност $60 млрд. Освен изтребителите то включва и хеликоптери, различни видове ракети, бомби и транспортни системи, радарни системи и уреди за нощно виждане. Конгресът одобри споразумението преди около година. Продажбата е в синхрон с широкомащабните усилия на САЩ да пренастроят политиката си на отбрана в района на Персийския залив, така че да държат Иран в шах. Тези дни Иран провежда военноморски маневри в близост до Ормузкия пролив, който е от стратегическо значение за световната търговия на петрол. Иран заплашва да блокира тази търговска артерия, ако срещу страната бъдат наложени нови санкции във връзка с иранската ядрена програма. Новината бе оповестена, след като преди дни Техеран заплаши, че ще блокира Ормузкия проток, който е от стратегическо значение за световната търговия на петрол, ако Съединените щати наложат нови санкции върху иранския петролен сектор.

Саудитска Арабия е най-развитата във военно отношение от арабските държави в района на Персийския залив. Тя е една от най-богатите страни в света, заемаща централно място в американската политика в Близкия изток. Саудитска Арабия е жизненоважна за енергийната сигурност на Вашингтон и е третият най-голям източник на вносен петрол за Съединените щати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови