САЩ продава 40 изтребители F-16 на Турция за 23 млрд. долара

OFFNews 27 януари 2024 в 15:25 3332 1

F-16

Снимка Архив

F-16

Правителството на САЩ одобри продажбата на 40 нови изтребителя F-16 на Турция на стойност 23 млрд. долара. Това беше дълго отлагана стъпка, след като Анкара ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО.

Сделката включва комплекти за модернизация на 79 съществуващи турски F-16, предаде Би Би Си.

Държавният департамент на САЩ съобщи на Конгреса, че е одобрил и продажбата на 40 изтребителя F-35 на Гърция на стойност 8,6 млрд. долара.

Турция ратифицира присъединяването на Швеция към НАТО след повече от година забавяне, което предизвика напрежение в алианса.

Тя за първи път отправи искане за изтребителите през 2021 г., но забавянето ѝ при ратифицирането на шведската кандидатура за членство в НАТО се оказа основна пречка. Турция имаше резерви по повод т.нар. от нея "шведска подкрепа за кюрдските сепаратисти".

Тази седмица турските депутати ратифицираха шведската оферта, а турският президент Реджеп Тайип Ердоган даде окончателния си подпис.

Президентът на САЩ Джо Байдън призова продажбата на F-16 да бъде одобрена "незабавно".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

400

1

демотиватор

27.01 2024 в 16:22

Нашите F-16 от втория "пакет" излезнаха на пръв поглед бая пъти по-евтиничко (към $1.3млд. за 8 броя "без ДДС" се писа).
Но има, разбира се, значение общия обем- дали са нови/вехти, какво е оборудването, включени ли са боеприпаси, някакво обучение, поддръжка и пр., което аз не знам...
 
X

Да помогнем на украинските деца!