САЩ призоваха Русия: Сега е моментът да изтеглите войските си от границата с Украйна

OFFNews 01 февруари 2022 в 21:31 3572 2

Снимка state.gov

Сега е моментът руските войски да се изтеглят от границата с Украйна. Това е казал държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън на руския си колега Сергей Лавров в телефонен разговор днес, съобщи пред агенция Ройтерес високопоставен служител на Държавния департамент.

В телефонния разговор, продължил около 30 минути, Блинкън и Лавров са разговаряли "професионално и доста откровено" на английски език, каза служителят, но добави, че не е имало пробив или споразумение и че Вашингтон не е видял никакви признаци за потенциална деескалация.

"Продължаваме да чуваме уверенията, че Русия не планира да нахлуе, но със сигурност всяко действие, което виждаме, говори друго, с продължаващото струпване на войски и тежки оръжия към границата", каза служителят на Държавния департамент, пожелал анонимност.

Ако президентът Путин наистина не възнамерява да води война или да търси смяна на управлението (в Киев), държавният секретар каза на външния министър Лавров, че сега е моментът да изтегли войските и тежкото въоръжение и да се ангажира със съществен диалог, който може да укрепи сигурността на Европа, уточни представителят на Държавния департамент. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови