САЩ призова гражданите си да напуснат Украйна

Разузнаването очаква удари срещу държавни институции в Киев

Красимир Крумов 23 август 2022 в 09:14 7984 1

Посолството на САЩ в Украйна призова американските граждани да напуснат безопасно страната

Снимка Российская газета

Посолството на САЩ в Украйна призова американските граждани да напуснат безопасно страната

Имаме информация, че Русия увеличава усилията си за нанасяне на удари срещу гражданската инфраструктура и сградите на държавни институции в Украйна през следващите дни - заяви представител на администрацията на САЩ пред американски медии.

„Като се имат предвид досегашните действия на Русия в Украйна, ние сме загрижени за продължаващата заплаха, идваща от руските удари по цивилни граждани и гражданска инфраструктура“, каза анонимен служител, цитиран от Ройтерс. Информацията се базира на данни от американското разузнаване.

Междувременно сигнал с подобно съдържание отправи към американските граждани в Украйна и нейната столица и посолството на САЩ в Киев, като призова американците да напуснат страната. Информация за това е изпратена и на всички, абонирани за бюлетина на Програмата за интгелигентно записване на пътници STEP, които тепърва биха могли да предприемат пътуване до Украйна. Посолството на САЩ призовава гражданите на САЩ да напуснат Украйна сега, като използват наличните частни опции за наземен транспорт, ако това е безопасно.

Американската дипломация дава указания за поведението на тези, които решат да останат в страната или не могат да я напуснат:

Ако чуете силна експлозия или ако се активират сирени, незабавно потърсете укритие.

Ако сте в дом или сграда, отидете на най-ниското ниво на конструкцията с най-малко външни стени, прозорци и отвори; затворете всички врати и седнете близо до вътрешна стена, далеч от всякакви прозорци или отвори.

Ако сте на открито, незабавно потърсете укритие в здрава конструкция; ако това не е възможно, легнете и покрийте главата си с ръце.

Имайте предвид, че дори пристигащата ракета или дрон да бъдат прихванати, падащите отломки представляват значителен риск.

След атаката стойте далеч от всякакви отломки и следете големите новинарски издания за официални насоки.

Ситуацията със сигурността в цяла Украйна е силно нестабилна и условията могат да се влошат без предупреждение. Гражданите на САЩ трябва да останат бдителни и да предприемат подходящи стъпки, за да повишат своята осведоменост относно сигурността, се казва още в предупреждението на Държавния департамент.

Различни източници посочват повишена опасност от руски атаки на 24 август, когато е Денят на Независимостта на Украйна, като е възможно Русия да изпълни по-старите си закани и да атакува центрове за вземане на решения в Киев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови