САЩ предупреди гражданите си за антиамериканскo настроение и тероризъм в Турция

ОFFNews Последна промяна на 26 януари 2017 в 13:31 3029 2

Снимка Reuters

Държавният департамент на САЩ и посолства, включително това в София, разпространиха предупреждения към гражданите си за рисковете при посещение в Турция, както и за антиамерикански нагласи в страната. 

"Гражданите на САЩ се предупреждават за засилени заплахи от терористични групировки в Турция. Внимателно обмислете необходимостта от пътуване в Турция към този момент и избягвайте пътуванията в Югоизточна Турция заради продължаващата заплаха от тероризъм", се казва в изявлението. То не е първото такова и замества друго предупреждение от октомври 2016 г. 

Американските власти припомнят нападението над истанбулския нощен клуб "Рейна" в новогодишната нощ и атентатите до стадион "Бешикташ" в мегаполиса. 

"В допълнение засилване на антиамериканската реторика има потенциала да вдъхнови независими лица да извършват насилствени действия срещу граждани на САЩ", се казва в предупреждението, разпратено и до американци в България. 

На пътуващите в Турция се напомня да са бдителни, да следят местните новини, да избягват митинги  и да се свързват с близките си след атака. Те се предупреждават и за резултатите от удълженото извънредно положение в страната, заради което турските власти спират достъпа до интернет, депортират и арестуват хора, без да им осигурят адвокат. 

Като опасни точки заради потенциални атаки се посочват големи събития, туристически забележителности,  ресторанти, нощни клубове, храмове, метро, автобуси и автобусни спирки, мостове, летища и морския транспорт.