САЩ предлагат 5 млн. долара за разкриване на убийство в Еквадор

OFFNews 29 септември 2023 в 10:45 999 0

Пари

Снимка Pinterest

САЩ предложиха награда от 5 милиона долара за данни за лицата, замесени в убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо Вилависенсио

САЩ предложиха награда от 5 милиона долара за данни за лицата, замесени в убийството на кандидата за президент на Еквадор Фернандо ВилависенсиоОт департамента предлагат и втора награда в размер до 1 млн. долара за информация, която ще помогне за идентифицирането или откриването на всяко лице на ръководна позиция в транснационалната организирана престъпна група, отговорна за убийството на Вилависенсио, предаде Би Би Си.

„Съединените щати ще продължат да подкрепят народа на Еквадор и ще работят за изправяне пред правосъдието на лица, които се стремят да подкопаят демократичните процеси чрез насилствени престъпления“, заяви в четвъртък държавният секретар Антъни Блинкън и добави, че разследването за убийството е подкрепено от ФБР и наградата показа ангажимента на Вашингтон за борба с организираната престъпност.

Еквадор исторически е бил относително безопасна и стабилна страна в Латинска Америка, но престъпността се е увеличила през последните години, подхранвана от нарастващото присъствие на колумбийски и мексикански наркокартели, които са проникнали в местни престъпни групировки.

Полицията в страната съобщи, че досега е задържала шестима колумбийски граждани във връзка със смъртта на Фернандо Вилависенсио, но все още издирва други заподозрени.

Убийството на кандидатът за президент на Еквадор беше извършено на 9 август след митинг в еквадорската столица Кито. Три куршума попаднаха в главата на политика. При стрелбата бяха ранени още девет души. Заради инцидента президентът на Еквадор Гилермо Ласо обяви извънредно положение в страната.

Това не е първият път, когато САЩ предлагат награди за информация за престъпления, извършени в други страни.

Тази седмица те предложиха награда до 5 милиона долара (4,1 милиона паунда), за да помогне за намирането на Абукар Али Адан, заместник-лидер на базираната в Сомалия въоръжена групировка Ал Шабаб.

Миналата година Агенцията за борба с наркотиците на САЩ също предложи същата парична награда за информация, водеща до ареста на топ членове на ирландската организирана престъпна група Кинахан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!