САЩ пращат посланик в Арктика, обезпокоени от Русия

OFFNews 27 август 2022 в 17:49 4724 0

Арктика

Снимка Getty Images

Арктика

Съединените щати планират да назначат посланик за Арктика на фона на засилената руска военна активност в региона.

Пълномощният посланик ще развива политиката на САЩ в северния полярен регион - заяви говорител на Държавния департамент, цитиран от Би Би Си.

В петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг предупреди за заплахата, която Русия представлява в северните полярни региони. Той изрази и загриженост от навлизането на Китай в Арктика.

Новият посланик на САЩ ще си сътрудничи с останалите седем арктически държави - Канада, Дания, Финландия, Исландия, Норвегия, Швеция и Русия - и с групи от коренното население и други заинтересовани страни, заяви говорителят на Държавния департамент Ведант Пател.

Мирът и стабилността в региона са от "критично стратегическо значение" за САЩ и са приоритет за държавния секретар Антъни Блинкен, добави той.

Г-н Блинкен скоро ще назначи посланика, чието назначение подлежи на одобрение от Сената.

Съобщението идва в момент, когато Русия засилва присъствието си близо до Северния полюс, а Китай изгражда арктически изследователски станции.

Столтенберг посети канадската Арктика в петък и заяви, че възможностите на Русия на Север са стратегическо предизвикателство за военния съюз. Той допълни, че предизвикателствата включват повторното отваряне на "стотици нови и бивши военни обекти от съветската епоха в Арктика" и използването на далечния север от Русия "като изпитателен полигон за най-модерните оръжия, включително хиперзвукови ракети".

Столтенберг също така изрази загриженост от навлизането на Китай в Арктика с цел корабоплаване и проучване на ресурси. "Пекин и Москва обещаха да засилят практическата дейност в Арктика. Това е част от задълбочаващото се стратегическо партньорство, което отправя предизвикателства към нашите ценности и интереси", каза той.

Той изтъкна, че изменението на климата прави далечния север по-важен, тъй като поради топенето на ледовете районът е по-достъпен.

Републиканката Лиза Мърковски, сенатор от Аляска, приветства назначаването на посланик на Арктика. Тя заяви, че САЩ са били единствената арктическа държава без специално дипломатическо представителство за региона на ниво посланик.

Новият посланик ще замени досегашния пост на координатор на САЩ за Арктика, заеман от дипломата от кариерата Джим ДеХарт.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!