САЩ постави в черния си списък кмета на Струга

Рамиз Мерко е третият политик на РСМ, който е нежелан в Съединените щати

OFFNews 21 юни 2023 в 18:50 4508 0

Мерко

Снимка YouTube

Рамиз Мерко

Кметът на Струга Рамиз Мерко е включен в "черния списък" на САЩ за корупция и той и цялото му семейство са получили забрана за влизане в Съединените щати, съобщи Държавният департамент на САЩ, а информацията предизвика множество коментари в Северна Македония.

Според информацията, цитирана от БТА, Мерко е злоупотребил с общински средства и се е намесил в съдебни и други обществени процеси, накърнявайки доверието на обществеността в демократичността на институциите.

"Това потвърждава отново ангажимента на САЩ за борба с корупцията, която вреди на обществения интерес, забавя икономическия прогрес на страните и пречи на правителствата да отговорят ефективно на нуждите на гражданите", се казва в изявление на Държавния департамент.

"Този процес се провежда много внимателно. САЩ приемат твърденията и доказателствата за корупция много сериозно. Хората на Северна Македония имат право да имат избрани длъжностни лица, на които да имат доверие", коментира и посланикът на САЩ в Северна Македония Анжела Агелер по време на посещението си заедно с министъра на отбраната на РСМ Славянка Петровска в Щип.

Агелер не пожела да коментира какви по-нататъшни действия ще предприеме правителството или съдебната система на Северна Македония, но отново изрази надежда за сътрудничество с онези, които имат "добра воля и намерения за борба с корупцията".

"Включването на кмета на община Струга Рамиз Мерко в "черния списък" на САЩ потвърждава, че нашата съдебна система се нуждае от цялостна реформа. Нашите следствени и съдебни органи трябва да проучат твърденията в изявлението на Държавния департамент и да се запитат как Съединените щати от няколко хиляди километра отдалеченост разполагат с такава информация, на която да базират решението си, а през всичките тези години нашите власти не са стигнали до такива данни", посочи премиерът Димитър Ковачевски от Виница.

По думите му този случай още веднъж потвърждава колко е важно да продължи европейската интеграция на страната, което означава и повишаване нивото на правосъдието и борбата с корупцията.

С позиция излязоха и от ВМРО-ДПМНЕ, които намериха в това действие на САЩ "потвърждение на всички подозрения и афери, които ВМРО-ДПМНЕ има около кадрите на ДСИ", а от албанската партия "Алтернатива" настояха за оставката на кмета на Струга и поискаха действия от МВР и прокуратурата.

Мерко е кмет на Струга няколко мандата, издигнат от ДСИ, и е третият политик от Република Северна Македония, посочен от САЩ за замесен в корупция. През миналата година Държавният департамент постави в "черния списък" бившия премиер Никола Груевски и бившия директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване в РСМ Сашо Миялков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки