САЩ подкрепиха Кипър в спора с Турция

OFFNews 13 септември 2020 в 10:21 3661 2

Снимка ЕПА/БГНЕС

Майк Помпейо

В момент на изострени отношения между Гърция, Турция и Кипър в Средиземно море Съединените щати и Кипър подписаха снощи споразумение за създаване на Център за обучение по въпросите на сигурността. Това стана по време на кратко посещение на американския държавен секретар Майк Помпейо в кипърската столица.

Започна и американско-кипърско военноморско учение в Средиземно море, което ще продължи до 20 септември.

Помпео заяви, че САЩ са “загрижени” за напрежението между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие по време на посещението му, чиято основна му цел бе да потърси начини за умиротворяване на двете страни. “Оставаме дълбоко загрижени от настоящите действия на Турция за проучване на природни ресурси в райони в Източното Средиземноморие, над които Гърция и Кипър имат юрисдикция. Република Кипър има право да експлоатира своите природни ресурси, включително правото на въглеводороди, открити в нейното териториално море и нейната изключителна икономическа зона”, каза Помпео.

Успоредно с това гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви мащабна програма за покупка на оръжия, планове за реформа в армията, както и реконструкция на военната техника в страната. Гърция ще придобие 18 френски многоцелеви изтребителя "Рафал" в допълнение към фрегатите и хеликоптерите си и ще наеме 15 000 нови войници.

На фона на дипломатически усилия за овладяване на напрежението, френският президент Еманюел Макрон критикува преди дни Анкара във връзка с напрежението в Източното Средиземноморие. В отговор турският президент Реджеп Ердоган предупреди вчера френския си колега Макрон да не се намесва.

Напрежението между Турция и Гърция в Източното Средиземноморие възникна преди месеци, когато Турция изпрати проучвателни кораби във води, за които Кипър и Гърция твърдят, че са техни изключителни икономически зони. Турция пренебрегна призивите да напусне спорните води и проведе военни учения в Източното Средиземноморие в отговор на учения, организирани от Гърция, Кипър, Франция и Италия това лято.

Турция също има мащабно учение на военномосрките си сили в района.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

2

tough

13.09 2020 в 13:21

Плашат държава от НАТО с военни учения до границата й. Точно както с/у Русия. Ама изкарайте ги първо бе, Турция не е нито европейска държава, нито атлантическа.

3232

1

tarabata

13.09 2020 в 11:07

Мдааа, иначе Гърция е в криза и има да връща на ЕС няколко стотин милиарда евро. Сега, обаче, ще купува нова военна техника и ще наема платени войници. Не помня какво, точно, беше казала една американска дипломатка по повод ЕС?!