САЩ подаряват на Хърватия 16 хеликоптера

Венцислав Лаков 20 януари 2016 в 12:30 2822 5

вертолети Киова
Вертолетите Bell OH-58D Kiowa Warrior, които Хърватия ще получи през втората половина на 2016 г.

Хърватия ще получи тази година 16 американски леки ударно-разузнавателни хеликоптера US OH-58D, съобщи порталът Livejournal, като се позова на хърватското военно министерство. Хърватските ВВС са инспектирали вертолетите и тяхната документация през ноември, посещавайки базите Форт Браг (Северна Каролина) и Редстоун Арсенал (Алабама). САЩ подаряват хеликоптерите, като договорът предстои да се разпише в скоро време. Водят разговори за уточняване детайлите по техническата и оперативна експлоатация, както и начина на транспортиране на вертолетите до Хърватия.

14 от общо 16-те избрани хеликоптери са все още на въоръжение в армията на САЩ и са в много добро състояние. Те са произведени в периода 2012-2015 и имат налетени между 100 и 600 часа.

OH-58D Kiowa са въоръжени с картечници, управляеми ракети „въздух-земя” Hellfire, „въздух-въздух” Stinger (ATAS) и 70 ММ НУРС FFAR. Ветолетите са също оборудвани с пасивна защита за екипажа и важните системи, както и с активна система за самозащита срещу различни заплахи. 

Подаръкът е в рамките на американската програма WRA  (War Replacement Aircraft), която предвижда замяна на загубени или повредени летателни апарати. Общо 40 хеликоптера са предвидени за подаряване на съюзнически държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!