Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

САЩ отказаха да се извинят на Германия за подслушването

OFFNews 02 февруари 2014 в 13:39 2069 1

САЩ отказа да се извини на Германия за подслушването

Германия и САЩ не се разбраха по спорния въпрос за подслушването на чужди правителства. На конференцията по сигурността в Мюнхен стана ясно, че Вашингтон не възнамерява да обсъжда този въпрос с партньорите си, съобщава БНР.

САЩ няма да се извинят на Германия за това, че американските тайни служби са подслушвали канцлера Ангела Меркел. Няма да бъде прието и споразумение за неподслушване на партньори. Това е изводът от посещението на американския държавен секретар Джон Кери в Мюнхен, където участва в конференцията по сигурност.

В речта си пред другите участници Кери не спомена дори и с една дум ааферата с подслушването, макар ме германските политици очакваха това от него. Вместо това той говори за ренесанс на трансатлантическите отношения. Три са нивата, на които този ренесанс трябва да стане, посочи Кери. Икономически, политически и на общите ценности. Кери заяви, че подписване на споразумение за свободна търговия може да се сравни със създаването на НАТО.

Тази година американският президент Барак Обама ще посети Европа три пъти, за да се уточни още по-доброто сътрудничество, каза американският държавен секретар. Германската политика обаче очаква освен всичко останало американците да гарантират, че няма да подслушват чужди правителства. Засега този въпрос остава спорен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews