САЩ ограничиха участието на Унгария в програмата за безвизови пътувания

OFFNews 01 август 2023 в 17:35 2877 1

Снимка Facebook / Orban Viktor

Според наблюдатели в Будапеща американското решение е свързано не с въпроси на сигурността, а с това, че унгарският президент Виктор Орбан е обърнал гръб на евроантлантическата солидарност и е конкретен отговор на бойкота на управляващите на парламентарната сесия, в която трябваше да се ратифицира членството на Швеция в НАТО.

Вашингтон въведе, считано от днес, ограничения за Унгария в участието и в програмата за визови облекчения (Visa Waiver Program - VWP), премахваща визите за пътуване до Съединените щати за притежатели на унгарски паспорти. Новината обяви ад хок на сайта си посолството на САЩ в Будапеща. Официално обявената причина са „проблеми със сигурността“. Това става ден след като депутатите от коалицията ФИДЕС-ХДНП бойкотираха свиканата от опозицията извънредна сесия на парламента, на която трябваше да бъде ратифицирано присъединяването на Швеция към НАТО.

Според Държавния департамент на САЩ, опростеният процес на натурализация, с който правителството на Унгария предостави унгарско гражданство на близо един милион души между 2011 г. и 2020 г. без адекватни мерки за сигурност за проверка на тяхната самоличност е причина за наложеното ограничение. В тази връзка процедурите за всички притежатели на унгарски паспорт по програмата VWP са променени.

„Днес уведомихме правителството на Унгария, че периодът на валидност на електронната система за разрешеаване на пътуване (ESTA) за пътувания на притежатели на унгарски паспорт е намален от две години на една година. Освен това валидността на ESTA за притежателите на унгарски паспорт ще бъде ограничена до еднократна употреба“, съобщават от посолството на САЩ в Будапеща.

Въпреки обширните усилия в продължение на много години от правителството на САЩ да избегне този резултат и да разреши дългогодишни проблеми със сигурността, произтичащи от опростения процес на натурализация на Унгария, унгарското правителство избра да не се обърне внимание на посочените опасения, за да изпълни напълно изискванията на VWP. VWP е всеобхватно партньорство за сигурност между Съединените щати и определени държави за защита на сигурността на американците и пътуващите до Съединените щати.

Тази промяна ще влезе в сила незабавно и ще остане в сила, докато не бъдат разгледани съображенията за сигурност, които са в основата й. Това намаляване на валидността на ESTA ще засегне само нови заявления за ESTA, получени след датата на влизане в сила на това известие, и няма действие със задна дата. Всички одобрения на ESTA, предоставени преди 1 август 2023 г., остават валидни за две години и за многократни влизания, се посочва още в изявлението на американското посолство.

Програмата за премахване на визите VWP дава възможност за пътуване до САЩ без кандидатстване за виза с механизма на електронната система за оторизация на такива пътувания ESTA. Програмата е създадена в резултат на сътрудничество между Департамента за вътрешна сигурност и Държавния департамент и дава възможност на гражданите на 40 страни, притежаващи валиден паспорт, да попълнят само формуляра ESTA преди полета си до САЩ, вместо да кандидатстват за виза в американското посолство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика