Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

САЩ обсъжда изпращането на специални части в Киев, само ще охраняват посолството

Красимир Крумов 23 май 2022 в 13:11 3128 1

Уолстрийт джърнъл

Снимка WSJ

Уолстрийт джърнъл съобщи за плановете на Пентагона и Държавния департамент да изпратят специални сили в Киев за охрана на посолството и осигуряване на безопасността на дипломатите.

Американски военни и дипломатически служители работят върху планове за изпращане на специални части в Киев, съобщи в понеделник Уолстрийт Джърнъл (WSJ). Задачата на бойците ще бъде да охранява откритото отново посолство на САЩ в украинската столица. Подобни предложения биха принудили администрацията на Джо Байдън да балансира между желанието да избегне ескалацията на военното присъствие на САЩ във военната зона и страховете, свързани с безопасността на американските дипломати, са казали американски служители пред WSJ.

Президентът Байдън все още не е запознат предложението. Но ако го одобри, специалните части ще бъдат разположени в Киев единствено за защитата и сигурността на посолството, което се намира в обсега на руските ракети, твърдят източниците на изданието. Присъствие на американски войници в Украйна би означавало ескалация спрямо първоначалното първоначалното обещание Байдън, че няма да бъдат изпращани американски войски в страната.

Администрацията на Белия дом се стреми да балансира опасенията в Държавния департамент, че стабилна, забележима позиция на сигурността в посолството може да провокира руския президент Владимир Путин с необходимостта от възпиране на потенциална атака срещу американския персонал, както и да разполага с достатъчно сили да евакуира персонала, в случай, че сраженията избухнат отново в Киев. Русия продължава периодично с въздушни удари или обстрели срещу Киев дори когато градът започна да се връща към нормалното си състояние.

Засега Държавният департамент ще осигури за посолството в Киев собствена охрана, от корпус на охраната на Дипломатическата служба за сигурност. Предварителната подготовка за изпращане на няколко дузини военнослужещи от специалните части е в ход.

Държавният департамент вече прибегна до услугите на американската армия за осигуряване на сигурността на дипломатическия персонал в Украйна. На 8 май Кристина Квиен, и малка група американски дипломати, временно базирани в Полша, се върнаха в комплекса на американското посолство в Киев , за да отбележат Деня на победата в Европа заедно с украински официални лица. Американските дипломати бяха ескортирани от специалните сили на САЩ, назначени от Обединеното командване на специалните операции във Форт Браг, Северна Каролина, които осигуриха тяхната сигурност. Това е първият известен случай, в който американски военни сили са влизали в Украйна след руското нападение.

Практиката САЩ да разполага малки екипи от частите за специални операциив посолствата на САЩ за събиране на разузнавателна информация и подпомагане на операциите за борба с тероризма и при военни действия е рутинна през последните години, като допреди това този периметър беше запазен за ЦРУ. Тази концепция беше на бившия военен министър на САЩ Доналд Ръмсфелд (държавен секретар по отбраната през 1975-1977 и 2001-2006, б. р.) за да се намали зависимостта на военните от ЦРУ при получаването на разузнавателни данни. Такива екипи, според публикации в "Гардиън", включват зелени барети, рейнджъри, морски пехотинци, тюлени и специализирани морски и военновъздушни части.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews