САЩ облекчават изискванията за пътуване за ваксинирани чужденци

Хиляди пожарникари протестират в Ню Йорк срещу задължението да се имунизират

OFFNews 26 октомври 2021 в 09:32 1592 0

Американският президент Джо Байдън подписа изпълнителна заповед, която въвежда нови изисквания за ваксинация срещу COVID-19 за чужденците, пътуващи до страната със самолет. Едновременно с това тя отменя строгите ограничения за Китай, Индия и голяма част от Европа и влиза в сила от 8 ноември, съобщават Ройтерс и БТА, като се позовават на Белия дом.

Рестрикциите бяха въведени за първи път в началото на миналата година, за да се спре разпространението на вируса. Достъпът до САЩ бе забранен за повечето категории чужденци, които през предишните 14 дни са били във Великобритания, Ирландия, 26-те държави от Шенгенското пространство, Китай, Индия, Иран, Южна Африка и Бразилия.

"В интересите на Съединените щати е да се откажат от рестрикциите по страни, прилагани преди по време на пандемията от COVID-19 и да възприемат политика за пътуванията по въздух, която се основава преди всичко на ваксинацията, за да позволи безопасното възобновяване на международните пътувания по въздух до Съединените щати", пише в заповедта на Байдън.

Белият дом потвърди, че изискването за ваксинация няма да важи за децата под 18-годишна възраст и за хора с определени медицински проблеми.

На 20 септември Вашингтон съобщи, че в началото на ноември ще премахне ограниченията за пътуване по въздух до САЩ за напълно ваксинираните пасажери от 33 държави.

Администрацията на Байдън възнамерява да даде по-късно тази седмица подробности за плановете си да вдигне също на 8 ноември ограниченията за влизане на ваксинирани чужденци в САЩ по суша.

Междувременно в Ню Йорк няколко хиляди служители на градските власти, най-вече пожарникари, протестираха срещу задължителната ваксинация, обявена от кметството миналата седмица, предаде Франс прес. Тогава кметът демократ Бил де Блазио обяви, че всички публични служители, включително полицаи и пожарникари, трябва да бъдат ваксинирани до 1 ноември. В противен случай те ще бъдат пуснати в неплатен отпуск, докато не представят доказателство за получена ваксина.

"Питат ли ви дали сте ваксинирани, когато ви се обаждат за помощ?" и "Крайно необходими вчера, безработни днес", може да се прочете на транспаранти, издигнати от демонстрантите, които преминаха по Бруклинския мост.

Само около 60% от 17 000 пожарникари в Ню Йорк са ваксинирани срещу COVID-19 - много по-малко от дела на ваксинираните пълнолетни жители на най-многолюдния град в САЩ, които са 84 процента, отбелязва АФП.

През септември властите в мегаполиса задължиха работещите в здравеопазването и образованието да се имунизират. Делът на ваксинираните в двата сектора вече надхвърля 95 процента. 

Сега дойде редът на всички 160 000 служители на градските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови