САЩ обявяват частната армия на Пригожин за терористична организация

Ако това се случи, ще бъдат ударени активите на "готвача на Путин" по целия свят, сред които са златни и диамантени мини в Африка

OFFNews 30 ноември 2022 в 10:03 3721 7

Байдън

Снимка Getty Images

Американският президент Джо Байдън.

Белият дом обмисля да обяви ЧВК "Вагнер" за терористична организация, за да попречи на нарастващото влияние на бойците на Евгений Пригожин в Африка, както и на участието им във войната срещу Украйна.

Това съобщи Bloomberg като се позова на свои източници. 

Окончателно решение все още не е взето.

Обявяването на "вагнеровците" за терористична организация ще позволи на Съединените щати да започнат наказателно преследване срещу лидерите и членовете на групата, както и да преследват активите ѝ по целия свят, обясняват събеседниците на агенцията.

Държавният департамент и Кремъл отказаха коментар.

"Готвача на Путин" Евгений Пригожин и неговата ЧВК "Вагнер" вече бяха засегнати от санкции на САЩ, Обединеното кралство и Европейския съюз, въпреки че групата продължава да набира сила и влияние.

През септември Пригожин за първи път призна, че е основал групата и че тя действа в Сирия и други арабски страни, както и в Африка и Латинска Америка. Той нарича Вагнер "един от стълбовете на родината".

През септември, когато основните нападателни сили на руските въоръжени сили привършиха, Пригожин започна публично да набира затворници в редиците на ЧВК като пушечно месо за войната срещу Украйна.

Според западни анализатори бизнесменът работи за репутацията си сред "крайно десния" електорат в Русия, като влиза в открита конфронтация с военното ръководство. Самият Путин е изключително зависим от вагнеровците.

Частната армия се финансира както от Кремъл, така и от "собствени" приходи. Смята се, че Вагнер получава стотици милиони долари от златни и диамантени мини в Африка, които са под неин контрол. Смята се и че групата контролира и сериозен трафик на дрога от Южна Америка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

7

Джендо Джедев

30.11 2022 в 14:26

Еврак,

Лесно се разбира, че пак си се напил, да. :D

345

5

Джендо Джедев

30.11 2022 в 12:09

Еврак,

Малейййй, той ги анихилира, пък те "се вихрят къде ли не"... Ти да видиш! :D

345

3

Джендо Джедев

30.11 2022 в 11:47

Еврак,

Е тях да ги обяви за терористи твоят Батюшка. Може и санкции да им наложи - да не ходят в Чебоксари, примерно. :D

345

1

Джендо Джедев

30.11 2022 в 11:07

"Ако това се случи, ще бъдат ударени активите на "готвача на Путин" по целия свят, сред които са златни и диамантени мини в Африка"

А току-виж и самият Пригожин гушнал някой Hellfire R9X. Ако, разбира се, не изпие някой не особено полезен за здравето чай преди това... ;)