САЩ не издава виза на Лавров за годишната сесия на ООН

OFFNews 03 септември 2022 в 08:05 4228 8

Сергей Лавров

Снимка БТА архив

Русия е поискала 56 визи от САЩ, още не е получила нито една

Руският външен министър Сергей Лавров и водената от него делегация за годишната сесия на Общото събрание на ООН на 20 септември не е получила нито една виза за САЩ. Русия е поискала 56 визи, съобщи Ройтерс. 

В писмо до генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш руският постоянен представител в световната организация Василий Небензя посочва, че това е "обезпокоително", защото през последните няколко месеца Вашингтон "постоянно е отказвал да предостави входни визи" на редица руски делегати за други събития на ООН, допълва БТА.

САЩ гледат сериозно на задълженията си като страна домакин на Обединените нации, каза говорител на Държавния департамент и добави, че според американските закони визовите досиета представляват поверителна информация, затова не може да коментира отделни случаи.

Съгласно "споразумението за щабквартирата" на ООН от 1947 г. САЩ като цяло са длъжни да позволяват достъпа до ООН на чужди дипломати. Но според Вашингтон американските власти имат право да отказват визи заради "националната сигурност, тероризъм и по външнополитически съображения".

Небензя посочва, че в американското посолство в Москва са подадени необходимите документи.

В САЩ за руските дипломати в ООН и гостуващите руски делегации е в сила отдавна въведено ограничение, според което те нямат право да пътуват по-надалеч от 25 мили (40 км) от Ню Йорк без предварително разрешение от Вашингтон.

През февруари Щатите санкционираха Лавров, обвинявайки го, че е "пряко отговорен за непредизвиканата и незаконна руска инвазия в Украйна". Със санкциите се замразяват всякакви негови активи в САЩ и се забранява на американските граждани да встъпват в делови отношения с него.

В писмото до Гутериш руският постоянен представител в ООН цитира скорошни случаи на визови проблеми, при един от които по думите му руският вътрешен министър Владимир Колоколцев не е могъл да пътува до Ню Йорк за среща на високо равнище на полицейските ръководители от Обединените нации. 

ООН контактува активно със САЩ по въпроса за визите за делегацията на руския външен министър Сергей Лавров за участието ѝ в общополитическите дебати от годишната сесия на Общото събрание на ООН. Това съобщи пресслужбата на генералния секретар на Обединените нации Антониу Гутериш, цитирана от ТАСС и БТА. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

8

редовно четящ

03.09 2022 в 15:04

Браво на американците! Терористите нямат място в ООН! Дори постоянният им представител трябва да си ходи!

1780

7

K. Y. P.
за кремль.
пошлинаааахуууууй.

2073

6

Johnny B Goode

03.09 2022 в 11:53

Еврото, пак се изказваш неподготвен. В ООН по устав пет държави са малко по-равни от другите.
Отдавам го на старческата ти деменция, не на обикновена неграмотност.

-1650

5

ob1

03.09 2022 в 11:49

EA, налЕ руZия не признава ни ООН, ни Хага, ни договори от какъвто и да било характер. Кво ти дреме дали орангутанът ще бъде допуснат?

2051

4

Propaganda

03.09 2022 в 11:08

Сега да чуем ревовете и заплахите на мурзилките, хаххахахахааха.

В тая махала става каквото САЩ наредят! руските бацили не могат да им кажат копче.

-1650

2

ob1

03.09 2022 в 10:04

Визи се издават на хора, не на орангутани.

22548

1

dolivo

03.09 2022 в 08:33

айде по Zoom
 
X

Да помогнем на украинските деца!