САЩ назоваха новия лидер на Ал Каида

OFFNews 16 февруари 2023 в 09:18 2252 1

Нед Прайс

Снимка Архив

Нед Прайс

Смята се, че египетският екстремист Сафир ал Адел е новият лидер на терористичната организация "Ал Каида", съобщи Държавният департамент на САЩ, потвърждавайки доклад на ООН, в който мъжът беше посочен като новия водач на терористичната групировка, предаде БТА.

Оценката на Вашингтон съвпада с доклада на ООН, разпространен в Съвета за сигурност на ООН в понеделник. Според доклада понастоящем Адел изглежда се намира в Иран, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

"Що се отнася до присъствието му там, предлагането на убежище на "Ал Каида“ е само още един пример за широката подкрепа на Иран за тероризма, дестабилизиращите му дейности в Близкия изток и извън него", каза Прайс.

В доклада на експертите на ООН се казва, че Адел "сега е фактическият лидер" на "Ал Каида", "но неговото лидерство не може да бъде обявено поради чувствителността на "Ал Каида" към опасенията на афганистанските талибани да не признаят смъртта на Айман аз Зауахири в Кабул и факта на присъствието на Сафир ал Адел в Ислямска република Иран".

“Ал Каида“, терористичната групировка, поела отговорност за атентатите от 11 септември в САЩ, официално е без лидер, откакто Айман аз Зауахири беше убит в Афганистан при въздушен удар на САЩ през август миналата година, посочва ДПА.

Зауахири пое управлението през 2011 г., след като Осама бин Ладен беше убит от американските специални сили в скривалището си в Пакистан.

Адел, бивш египетски полковник, е издирван от ФБР във връзка с бомбените атентати срещу посолствата на САЩ в Танзания и Кения през 1998 г.

ФБР го описва като "висш ръководител на "Ал Каида" и лидер на комитета "Хитин", който ръководи и координира транснационалните дейности на групировката".

Правителството на САЩ предлага до 10 млн. долара възнаграждение за информация, която би довела до ареста му.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови