САЩ настояват за възможно най-бързото приемане на Финландия и Швеция в НАТО

OFFNews 20 февруари 2023 в 18:21 3251 4

САЩ твърдо подкрепят възможно най-бързо приемане на Швеция и Финландия в НАТО, обяви американският държавен секретар Антъни Блинкен, предаде Ройтерс. 

По време на посещение в Турция, която към момента е против включването на Швеция в пакта, Блинкен заяви, че САЩ приветства стъпките на Финландия и Швеция към изпълняване на поетите ангажименти в тристранния им меморандум с Турция от миналата година. "Приветстваме тези стъпки и ги смятам за много значими", посочи той.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу каза, че преди годишната среща на НАТО през юли Швеция трябва да положи още усилия, за да получи турското съгласие за приемането ѝ.

Анкара смята, че скандинавската страна осигурява убежище и подкрепа за дейци на смятаната за терористична Кюрдска работническа партия. Чавушоглу обаче потвърди, че тристранният диалог между Турция, Финландия и Швеция ще бъде възстановен, след като миналия месец бе прекъснат заради антимюсюлмански протести в Стокхолм.

Чавушоглу очаква американската администрация официално да информира Конгреса относно искането на Анкара да закупи изтребители F-16 за 20 млрд. долара. Според Чавушоглу е несправедливо поръчката да зависи от позицията на страната му относно присъединяването на Швеция и Финландия в НАТО:

"Не е правилно и не е честно от членството на две страни в НАТО да зависи нашата покупка на изтребители F-16. Това са две различни теми с различни условия. Не е възможно да се поставят такива предварителни условия пред нашата покупка. Смятам, че е от критична важност Турция и САЩ да имат единна позиция по този въпрос".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8053

4

DARTH VADER

20.02 2023 в 21:56

Веднага да дава съгласие Реджеп Таип,да не го друсне някой природен катаклизъм отново...!!!

22548

3

dolivo

20.02 2023 в 20:58

корумпирания руски ибрик Ердьо, трябва да му се събуди народа

Фанатиците в дясно няма да го спасят

318

2

Valioka

20.02 2023 в 20:10

М'даа, когато Ердоган се правеше на Лили Иванова заради Пейтриътите или С400, имаше някаква алтернатива, р'зираши... Имаше, ама лирата заора дъното - може да сте чели мой предишен коментар за "компютър инжиниар..." Сега, лично аз не виждам такава. Защото ако Турция не купи Ф16-ките, просто няма какво друго да купи. А Гърците вече се въоръжават с Ф35-ци... Уж турците си падат по алъш-вериша... Всъщност, май точно така ще стане - ще се опитат да изтъргуват по най-добрия начин ситуацията. Но това няма да помогне кой знае колко на лирата, така поне мисля аз... Жалко за този наистина трудолюбив и скромен народ - работя в момента с турци и ги виждам колко са отговорни.

345

1

Джендо Джедев

20.02 2023 в 19:38

"Не е правилно и не е честно от членството на две страни в НАТО да зависи нашата покупка на изтребители F-16. Това са две различни теми с различни условия."

То, видиш ли, понеже е много честно приемането на 2 страни в НАТО да зависи от капризите на някакъв байно, повярвал си, че е султан... Май на Турция й остават 2 възможности: приемане на Швеция и Финландия в НАТО веднага и да си получат самолетите или да се опъват още. А докато се опъват F-16 нанайси. А пък народът като изрита падишаха на следващите избори (май са след няколко месеца), и Швеция, и Финландия ще влезнат в НАТО. То и Турция ще си получи самолетите, ама що трябва да изруча и жабетата?

 
X

Да помогнем на украинските деца!