САЩ наложиха вето на резолюция за прекратяване на огъня в Газа

OFFNews 09 декември 2023 в 07:53 2323 5

Съвет за сигурност

Снимка БТА/АП

Заседание на Съвета за сигурност на ООН

САЩ наложиха вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня във войната между Израел и палестинското ислямистко движение "Хамас" в Газа, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че по този начин Вашингтон изпада в дипломатическа изолация, опитвайки се да защити съюзника си Израел.

Тринайсет членове на Съвета за сигурност подкрепиха проекторезолюцията, внесена от Обединените арабски емирства (ОАЕ), докато Великобритания се въздържа при гласуването. Вотът идва, след като генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди в сряда Съвета за сигурност за глобалната заплаха, която произлиза от продължаващата вече два месеца война в Газа, пише БТА.

"Какво е посланието, което изпращаме на палестинците, ако не можем да се обединим зад призива за временно спиране на масираните бомбардировки на Газа?", каза заместник постоянният представител на ОАЕ в ООН Мохамед Абушахаб.

Заместник постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд каза, че проекторезолюцията е откъсната от действителността и "няма да промени нищо на терен".

"Затова, макар САЩ силно да подкрепят установяването на траен мир, при който израелци и палестинци да могат да живеят в мир и сигурност, не подкрепяме призивите за незабавно прекратяване на огъня", допълни американският дипломат, цитиран от Асошиейтед прес.

САЩ и Израел се противопоставят на прекратяване на огъня, защото смятат, че това само ще облагодетелства "Хамас". Вместо това Вашингтон се обявява за паузи в бойните действия, за да се защитят цивилните и да се позволи освобождаването на взетите от "Хамас" заложници, посочва Ройтерс.

Междувременно израелски военни съобщиха, че са намерили оръжия и тунели на територията на университета "Ал Азхар" в ивицата Газа, и че палестинската ислямистка групировка "Хамас" използва кампуса за своите дейности, предаде ДПА.

Един от тунелите стигал на километър от кампуса до училищна сграда. По време на вчерашните боеве военните са открили на територията на университета експлозиви и ракети. Според израелските военни "Хамас" злоупотребява и с използването на самата сграда на университета, като от нея извършва нападения срещу израелски войници. Тази информация засега не е потвърдена от независими източници.

Израелската армия нееднократно е обвинявала "Хамас" в извършването на атаки от жилищни комплекси, болници и други сгради без военно предназначение, като използва цивилни като щит. "Хамас" отхвърля тези твърдения.

Войната в ивицата Газа започна в резултат от най-кървавото нападение в израелската история от страна на терористи от "Хамас" и други терористични групи на 7 октомври близо до границата между Израел и ивицата Газа, при което бяха убити над 1200 души, припомня агенцията. Оттогава Израел извършва масирани въздушни атаки срещу ивицата Газа, които бяха последвани от сухопътна операция, започнала в края на октомври.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1650

5

ob1

09.12 2023 в 17:55

Не просто гласуват за изродите. Можеш и сам да видиш проучвания за подкрепата към тия ислямски терористи. Всичко 10тина % от палестинците не одобряват направеното на 7.10. Разбирай, че останалите 90% са напълно ок някакви изверги да изнасилват жени и деца, да палят живи хора, да мъчат човешки същества по начини, които и през 15ти век са били противни.
И аз да трябва да се грижа за посланието към тая паплач?!?

3251

4

динозавър

09.12 2023 в 16:56

75% от палестинците гласуваха за Хамас. Почти както при комунизма. Значи самите палестинци са отговорни за действията на Хамас.

-1650

3

ob1

09.12 2023 в 15:37

"Какво е посланието, което изпращаме на палестинците.."

Че докато се държат като животни от каменната ера няма да има помощи? Терористите ДГД? Вървете при акбар-а? Все ми е тая за долните изроди.

2550

2

alfakentavur

09.12 2023 в 11:20

А от почти 2 години продължаващата война в Украйна глобалните заплахи?

345

1

Джендо Джедев

09.12 2023 в 10:41

"...генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди в сряда Съвета за сигурност за глобалната заплаха, която произлиза от продължаващата вече два месеца война в Газа"

Да, глобалната заплаха идва от това да се оставят козолюбците от Хамас неунищожени. Метастазите трябва да се изрязват!
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки