САЩ местят посолството си в Израел от Тел Авив в Йерусалим днес

OFFNews 14 май 2018 в 06:33 5586 0

На 14 май 1948 г. евреите в Палестина обявяват установяването на своята държава Израел. Тогавашният американски президент Хари Труман я признава светкавично и става първият държавен глава, който го прави.

На 14 май 2018 г., 70 години по-късно, настоящият американски президент Доналд Тръмп ще премести посолството на САЩ от Тел Авив, където е от 1966 г., в Йерусалим и така на практика ще признае Йерусалим за столица на Израел.

Решението си той обяви на 6 декември 2017 г. и предизвика дипломатически скандал. Тръмп разгневи арабските съюзници на Вашингтон, а палестинците, за които Източен Йерусалим е столицата им, протестираха в продължение на дни. При демонстрациите имаше и загинали.

"Реших, че е време да призная Йерусалим за столица на Израел - каза Тръмп в свое обръщение на 6 декември 2017 г. - Предишни президенти обещаваха да направят това по време на предизборните си кампании, но така и не го сториха. Днес аз го правя.”

САЩ имат решение от 1995 г. за преместване на посолството от Тел Авив в Израел, чието изпълнение беше отлагано до днес.

Снощи, непосредствено преди фактическото преместване на посолството, стана ясно, че Чехия, Унгария и Румъния наскоро са блокирали приемането на декларация от името на ЕС, която критикува действието на САЩ.

Говорителят на президента Милош Земан заяви, цитиран от AFP, че Чехия оценява факта, че "Унгария и Румъния са възприели същата принципна позиция".

"Израел и Съединените щати са ключови съюзници за Чехия", подчерта говорителят на Земан и припомни, че преди 60 г. тогавашна Чехословакия е помогнала на евреите в борбата им за независима държава, така, както САЩ са помогнали на самата нея да стане такава преди един век.

Вероятно преместването на посолството ще нажежи още повече отношенията между Израел и САЩ, от една страна, и Иран и арабските му съюзници, от друга. Напрежението ескалира чрез въздушни удари между Иран и Израел след решението на Тръмп да изтегли САЩ от ядреното споразумението с Иран.

Израел приема Йерусалим за своя столица, а Палестина смята Източен Йерусалим за палестинска територия и столица на държавата си, окупирана от Израел по време на Шестдневната война през 1967 г. Съветът за сигурност на ООН също приема Източен Йеруслим за окупирана палестинска територия.

Заради неясни статут на Йерусалим при създаването му посолството на САЩ е разположено в Тел Авив. През 1995 г. обаче САЩ приеха закон за преместването на американското посолство в Йерусалим до 1995 г. Тъй като преговорите между израелските и палестинските власти не постигнаха резултат, преместването на американското посолство беше отлагано на всеки 6 месеца.

Доналд Тръмп подписа решение за отлагане на 1 юни 2017 г., като обясни, че това "увеличава максимално шансовете за постигане на споразумение между Израел и палестинците". Белия дом тогава обяви, че преместването на посолството в Йерусалим е неизбежно.

"Въпросът не е дали това ще се случи, а кога", се казва в изявлението.

Крайният срок за решението относно преместването изтече на 3 декември. На 6 декември Тръмп подписа преместването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови