САЩ махат визите за Хърватия, България още се бори с броя на отказите

OFFNews 03 август 2021 в 13:34 7602 0

Хърватия е на път да постигне голямо облекчение за своите граждани. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е поканил в понеделник страната да се присъедини към американската Програма за отмяна на визовия режим, което е крачка към отпадане на визите, съобщава телевизия "N1", цитирана от БТА.

"Тази стъпка към безвизово пътуване е признание за огромния напредък на Хърватия в постигането на строгите стандарти за страните участнички. Очакваме още по-силни отношения между САЩ и Хърватия", посочил Блинкен в туитър.

В началото на тази година бе официално съобщено, че броят на отхвърлените молби за визи през 2020 г. е спаднал под 3%, каквото е изискването за отпадането на визите.

Хърватският премиер Андрей Пленкович благодарил и посочил, че "с интензивната работа на правителството и министерствата на вътрешните и външните работи ще бъде реализиран един от външнополитическите приоритети" на страната.

"Потвърждаваме партньорството между Хърватия и САЩ, а най-голяма полза от премахването на визите ще имат хърватските граждани, които ще могат безпрепятствено да пътуват за САЩ", заявил Пленкович.

България е още далеч от облекчението, след като броят на отказите за миналата година е 9,75 на сто. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови