САЩ изтеглят 1000 военни от Северна Сирия

OFFNews 13 октомври 2019 в 20:04 2561 0

Доналд Тръмп

Снимка АА

САЩ се готвят да евакуират около 1000 военни от северната част на Сирия по възможно най-безопасния и бърз начин, заяви министърът на отбраната Марк Еспър пред тв CBS.

„През последното денонощие разбрахме, че турската страна преди всичко е с намеренията да разшири географски операцията си на юг и на запад“, посочва той.

Еспър съобщава и за планиран от сирийските военни отговор срещу действията на Турция. Той уточнява, че американските военни са се оказали на територията между две воюващи страни.

Решението за изтеглянето на силите на САЩ от северната част на Сирия е било прието след обсъждане на проблема с президента Доналд Тръмп вчера вечерта. Според Еспър американците имат право да открият огън в случай на заплаха.

В Туитър Тръмп определи решението САЩ да не участват в активните бойни действия до границата с Турция като „много мъдро“.

„Онези, които „по грешка“ въвлякоха САЩ във войната в Близкия Изток, все още ни оказват натиск и призовават за война. Те нямат понятие колко лошо решение са взели. Защо те не изискват обявяване на война?“, написа Тръмп.

Той отбелязва, че преди 2 години, когато Ирак е започвал да воюва с кюрдите / YPG /PKK – отряди за народна защита/ в различните части на Сирия, много хора са го призовавали да се сражава против Багдад на страната на кюрдите.

„Аз им казах „не“ и кюрдите два пъти излизаха от войната. Сега същото се случва и с Турция. Кюрдите и Турция водят война в продължение на много години. Турция счита ПКК за най-лошата терористична организация. Но други могат да поискат да се навесят във войната и да се сражават на която и да е страна. Който иска, да воюва“, пише американският президент.

Доналд Тръмп подчертава, че Вашингтон внимателно следи ситуацията в Сирия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови