САЩ изтегля половината си дипломати от Куба

OFFNews 29 септември 2017 в 19:27 4472 0

Снимка AP

Американското правителство разпореди на над половината си дипломати в Куба да напуснат острова заради предполагаеми атаки. САЩ се готвят и да предупредят американските туристи да не пътуват до Куба, твърди Асошиейтед прес, позовавайки се на неназовани източници във Вашингтон, цитирана от БТА. 

Очаква се новото предупреждение за пътуващите до Куба ще бъде оповестено по-късно днес.

В предупреждението ще се посочва, че срещу посолството на САЩ в Куба и срещу редица хотели има "специфични атаки", които са довели до здравословни проблеми. 

Засега няма данни за пострадали туристи от САЩ.

Консулската служба в Хавана ще спре да издава и американски визи. Кубинците ще могат да кандидатства за американски визи в консулските служби на САЩ в други страни. 

Според източниците се обмисля и нареждане кубински дипломати да напуснат Вашингтон. 

Преди няколко месеца американски дипломати в Куба се оплакаха от различни здравословни проблеми със загадъчен произход - загуба на слуха, симптоми на мозъчно сътресение, гадене, главоболие, шум в ушите. Инцидентите са престанали, но са се подновили към края на август, като към проблемите са се добавили загуба на концентрация или забравяне на обикновени думи. 

При първоначалното разследване се появиха подозрения за някакви "звукови атаки", но картината се оказа по-неясна. ФБР и други агенции обследваха жилищата и хотелите, където са ставали инцидентите, но не откриха никакви специални устройства. Не бе намерено и научно обяснение на случилото се.

Дипломати разказаха, че са чували различни силни шумове или са усещали вибрации, докато други нищо не чували и усещали такива, а симптомите се появявали при тях впоследствие. В някои случаи пострадалите чували силните шумове само в отделни помещения или на определени места в помещенията. 

Кубинският външен министър Бруно Родригес заяви, че неговата страна няма представа какво е навредило на здравето на американските дипломати. Той прикани Тръмп да не политизира въпроса и декларира, че неговото правителство никога не би позволило на друга държава, враждебна на САЩ, да напада американци на кубинска територия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови