САЩ изолира всичките си 146 000 затворници в килиите за две седмици заради Covid-19

OFFNews Последна промяна на 02 април 2020 в 17:28 1149 0

Всички 146 000 затворници в САЩ ще бъдат заключени в килиите си в рамките на 14 дни заради коронавируса, предаде АП.

Мярката ще обхване всички щатски затвори.

В сряда Федералното бюро на затворите потвърди, че двама затворници в Оукдейл са починали. Само дни по-рано мъж, излежавал 27-годишна присъда за наркотици, почина в болница от коронавирус.

Досега 11 затворници в Оукдейл са дали положителна проба, 19 други са в болницата и се подозира, че също имат коронавирус, 32-ма са в изолация със симптоми, а 82-ма са поставени под карантина, заяви президентът на местния съюз към Федералното бюро Роналд Морис.

Морис добави, че освен това 13 служители дали положителна проба, а един е хоспитализиран в интензивно отделение в болница в Александрия. Има и около 16 души, които не са на работа, защото очакват своите резултати от теста.

Преди дни трима затворници умряха от коронавируса.

"Това, което се случва в Оукдейл, е трагичен пример за това какво става, ако служителите не се съобразяват със съветите на експерти в областта на общественото здраве. Те предупреждават от самото начало, че затворите ще станат опасни места за разпространението на заразата", заяви Кейти Шварцман, юридически директор на Американския съюз за граждански свободи в Луизиана.

"Това трябва да бъде призив за събуждане на държавни и местни служители, че това е непосредствена заплаха за общественото здраве, която трябва да бъде решена незабавно", добави Шварцман.

Служителите на федералното бюро обясниха, че местният здравен отдел е казал на Федералното бюро, че ситуацията е доста зле и няма нужда да се тестват затворниците, а щом имат симптоми да се предположи, че са болни от коронавирус.

Подобно решение да не се позволява на затворниците да напускат килиите си е прилагало само при бунтове и безредици, но от бюрото подчертаха, че действията им се базират не на поведението на затворниците, а на здравната криза.

Затворниците ще продължат да имат достъп до образование и психолог. Също ще се позволи ограничено събиране и достъп до душовете, както и до други услуги, увериха от бюрото.

САЩ е държавата в света с най-много случаи на коронавирус. Заразените са повече над 215 000, а починалите са над 5100.