САЩ искат Русия да бъде изключена от Г-20

OFFNews 07 април 2022 в 08:02 1589 4

Снимка g20.org/

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че президентът Джо Байдън иска Русия да бъде изключена от Г-20. В противен случай Вашингтон ще бойкотира серия от срещи на форума в Индонезия, ако на тях присъстват руски представители, предаде БТА.

Коментарите на Йелън пред комисията по финансови услуги на Камарата на представителите на Конгреса в сряда повдигнаха въпроси за бъдещето на главния световен икономически и политически форум след финансовата криза от 2008 - 2009 г. - Г-20, отбелязва Ройтерс.

Тя каза още, че е малко вероятно Русия да бъде изключена от Международния валутен фонд (МВФ), но правителството на Байдън иска да изтласка Русия от активно участие в подобни международни институции. 

Тази година Индонезия държи председателството на Г-20 и планира да домакинства на финансова среща през юли, както и на среща на върха през ноември.

"Президентът Байдън каза ясно и аз съм напълно съгласна с него, че нещата не могат да бъдат както обикновено с Русия в която и да било от финансовите институции", заяви Йелън и допълни:

"Той поиска Русия да бъде отстранена от Г-20 и аз казах ясно на колегите си в Индонезия, че ние няма да участваме в серия от срещи, ако руснаците са там".

Коментарите на финансовия министър на САЩ дойдоха на фона на новите санкции, обявени от САЩ срещу руски банки и високопоставени представители, от които обаче са изключени трансакциите, които позволяват на американските съюзници в Европа да купуват руски природен газ и петрол. Йелън обясни, че гъвкавостта по отношение на руските енергийни трансакции се налага, защото много европейски страни "остават силно зависими от руския природен газ, както и петрол, и те се ангажираха да осъществят преход от тази зависимост колкото се може по-скоро".

Тя заяви още, че пълно ембарго върху руския износ на петрол вероятно ще доведе до рязък скок на световните цени, което ще засегне САЩ и демократичните им съюзници. Финансовият министър изрази надежда, че петролните компании в САЩ и в други страни ще увеличат производството през следващите шест месеца, мотивирани от по-високите цени, което ще позволи по-строги ограничения върху руския петрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

5

редовно четящ

07.04 2022 в 16:38

Руzия трябва да бъде изключена от всички световни организации.

2550

4

alfakentavur

07.04 2022 в 10:10

Кой го казва? Путлерското тролче на което 70% от коментарите са му лични нападки. И скоро ще е поредното такова с отрицателен рейтинг.

2550

2

alfakentavur

07.04 2022 в 08:43

Явно вече са ти спряли копейките. Толкова кухи и изтъркани ти станаха коментарите и тотално не ти пука за имиджа на Гаспадаря ти.

 
X

Да помогнем на украинските деца!