Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

САЩ и Великобритания забраниха вноса на руски петрол

Няма да субсидираме войната на Путин, обяви Джо Байдън

OFFNews 08 март 2022 в 19:02 3460 3

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че САЩ налагат забрана за вноса на руски петрол и газ, както и на други енергийни източници. Същата мярка предприе и Великобритания.

Санкцията е част от мерките срещу Москва заради руската инвазия в Украйна.

Байдън обясни и какво означава това - "руският петрол вече няма да бъде приемлив за пристанищата на САЩ и американският народ ще нанесе още един мощен удар срещу тази военна машина".

"Ние няма да бъдем част от субсидирането на войната на Путин", отбеляза Байдън.

Той уточни, че решението е взето след консултации със съюзниците. От обръщението му от Белия дом стана ясно, че съюзниците на Вашингтон могат и да не последват стъпките на САЩ, тъй като тяхната ситуация по отношение на енергийната стабилност се различава в значителна степен. И призова Конгреса да приеме пакет от 12 млрд. долара за подкрепа на Украйна. 

По данни на Управлението за енергийна информация (EIA) за 2021 г. САЩ са купували от Русия средно около 20,4 млн. барела нефт и нефтопродукти за месец, което е около 8% от вноса на Щатите.

Президентът отбеляза още, че "днешното решение ще има цена за нас в САЩ", тъй като цените на горивата ще се повишат още повече.

Решението за забрана на вноса на руски петрол е било взето със съгласието и на Демократическата, и на Републиканската партия, посочи той.

Байдън призова петролните компании да не предприемат прекомерно повишаване на цените.

Британското правителство обяви, че ще спре вноса на петролни продукти от Русия до края на 2022 г. През този преходен период пазарът, бизнесът и доставчиците на суровината ще имат възможност да заменят руския внос, който представлява около 8% от потреблението на Острова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

08.03 2022 в 20:20

Спокойно, и с Иран текат преговори

-8580

2

Е на всеки 20 години Расия ще дава дефолт на икономиката си. Дали преди това ще се намери някой умен човек в РаССия да арестува джуджето.

-1580

1

Bace7

08.03 2022 в 19:32

То си има обяснение, преди два дни щатска делегация цъфна във Венецуела, и обеща на "диктатора" Мадуро да го признаят за легитимен, както и да му върнат конфискуваните 70-на милиарда долара в щатски банки. Срещу което "врагът на демокрацията" ще започне да внася отново в САЩ тежък нефт, който е необходим за производството на всички горива различни от бензин и керосин, както и масла. Досега купуваха руския сорт Уралс, който е с подобни характеристики. Ще ми е любопитно сега как ще се оправдаят, че похарчиха мюрето Гуайдо :)
 
X

Подкастът на OFFNews