САЩ и Великобритания с нови удари срещу хутите

OFFNews 23 януари 2024 в 07:16 1845 1

Удари по хутите

Снимка Getty Images/Архив

Съединените щати и Великобритания нанесоха нови удари по цели на хутите в Йемен. Това е втората съвместна операция между двете държави в рамките на 10 дни. 

Поразени са 8 нови цели, сред тях подземен склад, ракетни установки и проследяващи системи. В съвместно изявление, оповестено от Пентагона, цитирано от БНТ, се посочва, че целта остава деескалация на напрежението и връщане на стабилността в Червено море.

Операцията е извършена с подкрепата на Австралия, Бахрейн, Канада и Нидерландия. Британското министерство на отбраната заяви, че целите се намирали в два военни обекта, в близост до летището в столицата на Йемен - Сана. Поразени са и мишени в провинциите Таиз и Байда. Участвали са американски изтребители, излетели от самолетоносача "Айзенхауер", както и британски самолети RAF.

Този път операцията се проведе под кодовото название "Стрелецът Посейдон". За осми път Съединените щати нанасят удари срещу цели на хутите в Йемен.

Според западното разузнаване, около 30% от ракетните запаси на йеменските бунтовници са унищожени. Въпреки въздушните атаки, хутите продължават да се заканват, че ще нападат кораби в Червено море и все още държат като заложници двама български моряци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

1

кинджал

23.01 2024 в 14:01

И аз вярвам. В Шинтуизма. Но не призовавам като ислямистите за победа на тяхната религия над неверниците. Кой ви е втълпил, че вашата религия е най-правилната, че трябва да завладее целия свят и всички трябва да се подчиняват на нея? Докато мислите така, ще си останете дрипльовци и ще се криете от падащите бомби.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика