САЩ и Великобритания изразиха подкрепа към България за шпионския скандал

OFFNews 20 март 2021 в 15:57 4116 0

Снимка Доминик Рааб

САЩ и Великобритания изразиха подкрепата си към България за шпионския скандал, за който бяха задържани шестима души, предавали секретна информация за страната ни, ЕС и НАТО на Русия. 

В петък прокуратурата обяви, че са задържани настоящи и бивши военни, както и жена с българско и руско гражданство. Те действали като част от престъпна група за шпионаж, чийто лидер е бивш ръководен кадър на служба Военно разузнаване към министъра на отбраната. 

"България е приятелска страна, съюзник в НАТО и партньор. Внимателно следим разследването по обвиненията в шпионаж в полза на Русия. Съединените щати подкрепят силно суверенитета на България и застават на страната на българите срещу тези зловредни действия на нейна територия". Това написа в Туитър говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс.

Британският външен министър Доминик Рааб написа, че "Великобритания подкрепя България срещу зловредната дейност на Русия, която цели да подкопае суверенитета на нашия съюзник в НАТО".

"Напълно заставаме зад българските усилия да разбият предполагаем шпионски кръг и в това, че страната е предприела действа за преустановяване на злонамерените действия на Русия на нейна територия", добави още Рааб.

Реакция дойде и от руското посолство в София вчера. Оттам посочват, че в условията на усложняване на международната обстановка са очевидни "непрестанни" опити да се забие клин в руско-българския диалог и за пореден път да се демонизира нашата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови