САЩ и Русия затоплят отношенията си, шефовете на ЦРУ и СВР се срещнаха в Москва

OFFNews 03 ноември 2021 в 13:37 1351 0

Снимка Getty Images

Шефът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс

Директорът на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин и шефът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ Уилям Бърнс обсъдиха на среща в Москва борбата с международния тероризъм и взаимодействието между двете ведомства, съобщи днес ТАСС.

Разговорът се е състоял вчера по инициатива на американската страна. От вчера Бърнс е на двудневно посещение в Москва. През 2005-2008 г. той бе посланик на САЩ в Русия, а през март стана първият дипломат от кариерата, оглавил ЦРУ. New York Times съобщава, че Бърнс е в Москва по заръка на президента на САЩ Джо Байдън. 

Вчера с Бърнс се срещна и секретарят на Съвета за сигурност на Руската федерация Николай Патрушев. Обсъдени бяха отношенията между Москва и Вашингтон.

Диалогът, воден в Москва от Бърнс, може да се разглежда като напредък на двете страни, що се отнася до контактите помежду им, смята говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Запитан днес дали визитата на Бърнс в Москва може да се разглежда като положително развитие на контактите между двете страни след срещата на президентите Владимир Путин и Джо Байдън в Женева, Песков отговори: "Безспорно".

Сред темите на разговорите на Бърнс в Москва говорителят на Кремъл открои "двустранните отношения на първо място и размяната на мнения по различни международни въпроси". "Диалогът на подобно равнище и диалогът по толкова деликатни въпроси е извънредно важен за двустранните отношения и за размяната на мнения по проблемите, които имаме", посочи Песков.

Според New York Times и няколко канала за IT сигурност в Телеграм, по време на срещите САЩ са предали на Русия списъци с имена на хакери престъпници, действащи на територията на Русия. Според вестника в  разузнавателните служби е е имало спорове за обема на информацията, която може да бъде разкрита, но в крайна сметка САЩ са предоставили на Русия няколко имена и други подробности за хакери, които организират атаки срещу САЩ.

"Един от служителите заяви, че САЩ очакват да бъдат извършени арести, за да проверят дали Путин е сериозен в борбата с киберпрестъпността и изнудването", се казва в статията на NYT. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!