САЩ и Мексико са постигнали ново търговско споразумение

OFFNews 27 август 2018 в 19:54 1811 0

САЩ и Мексико са постигнали ново търговско споразумение след дълги преговори по преразглеждане на Северноамериканското споразумение за свободна търговия.

Това съобщи президентът Доналд Тръмп, предаде БТА, позовавайки се на Франс прес.

"Това е голям ден за търговията. Това е едно наистина много добро споразумение за двете ни страни", заяви Тръмп в Овалния кабинет. Дискусиите между САЩ и Мексико се фокусираха върху разработването на нови правила за автомобилопроизводителната индустрия.

Тръмп обяви, че се надява и Канада скоро да се включи в преговори за ново търговско споразумение и добави, че иска новият документ да не се казва Северноамериканско търговско споразумение като досегашното, отбелязва ДПА.

Канада, която е страна по НАФТА, не е участвала в тази фаза на преговорите, защото предпочете да изчака САЩ и Мексико да решат разногласията си. Мексиканският президент Енрике Пеня Нието обаче призова канадския премиер Джъстин Трюдо да сключи тристранно споразумение със САЩ и Мексико още тази седмица.

"Току-що разговарях с премиера на Канада Джъстин Трюдо за преговорите по НАФТА и за постигнатия между Мексико и САЩ напредък. Казах му колко важно е връщането му в процеса, за да сключим тристранно споразумение още тази седмица", написа той в Туитър.

Пеня Нието призова американския си колега и Канада да започнат двустранни разговори за търговка сделка. Тръмп каза, че ще обади скоро на канадския премиер. Той поясни: "Можем да имаме отделна сделка с Канада или да вкараме Канада в сделката", визирайки договорката между САЩ и Мексико, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп обяви, че новият договор между САЩ и Мексико ще се нарича Американски-Мексиканско търговско споразумение, допълва Асошиейтед прес.

Детайли по постигната днес договореност се очаква да бъдат представени по-късно днес.

Споразумението НАФТА между САЩ, Канада и Мексико, което съществуваше от 24 години. Тръмп го бе определил като "бедствие, убиващо работни места".

Сделката между САЩ и Мексико ще изисква 75 процента от съставните части на колите да бъдат произведени в така наречения регион НАФТА, което е повече в сравнение с досегашното изискване от 62,5 процента, каза американски представител, пожелал да остане анонимен.

Сделката ще изисква също така 40-45 процента от автомобилното съдържание да бъде произведено от работници, печелещи най-малко 16 долара на час, каза друг американски представител.

Американски представители казват, че все още има въпроси за дискутиране с Канада, но те може да бъдат разрешени много бързо.

Очаква се Тръмп да изпрати официално уведомление до Конгреса на САЩ до края на седмицата, че има намерение да подпише нов търговски договор в рамките на 90 дни. Днес американският постоянен търговски представител Робърт Лайтхайзър каза, че вероятно търговският договор ще бъде подписан през ноември, предаде Ройтерс. Това ще даде време на мексиканския президент Пеня Нието да подпише споразумението, преди да напусне поста си, заяви висш американски представител.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови